« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
INTERNET JE BUDUĆNOST

Nove tehnologije koje nam dolaze iduće godine

Pogledajte koje to novitete nam donosi 2011. na polju tehnologije

Socijalne mreže pokazale su se kao profitabilno područje
Socijalne mreže pokazale su se kao profitabilno područje (Shutterstock)
Više o

internet

,

Facebook

,

digitalna televizija

,

nove tehnologije

,

2011. godina

1. NF komunikacija i mobilno plaćanje

NF (near field) ili komunikacija bliskog polja bi u budućnosti mogla zamijeniti kreditne kartice. Čipovi ove vrste već su nekoliko godina na tržištu, ali čini se kako je njihovo vrijeme konačno došlo: mobitel bi mogao postati vaša kreditna kartica ili način organiziranja plaćanja i transporta. Googleov novi Nexus S uključuje ovu tehnologiju, a šuška se kako isto namjeravaju u Appleu s iPhoneom.

2. Umreženo igranje

Video igre su doista postale socijalno iskustvo tijekom 2010., pojavom izdanja poput Farmvillea koji je ostvario ogromnu popularnost na Facebooku. Trend bi trebao postati dominantan oblik video igara tijekom 2011., jer kompanija Zynga, koja je izbacila već spomenuti Farmville i Mafia Wars, namjerava izdati još tri nove igre, dok ostali studiji slijede njen primjer. Osim toga, tu je i dokazani ekonomski model, kojeg podržavaju virtualni krediti: novac za u principu ništa.

3. Internet protocol televizija

Iako je je ovo bila dugo očekivana želja, koristi interneta konačno bi mogle predstaviti televiziju na zaslonima kompjutera. BBC je već napravio prvi korak i ponudio paket koji bi trebao biti predstavljen sredinom 2011. Kabelske televizije su se također okrenule internetu kako bi ponudile svojim korisnicima program koji nije fiksan već ga mogu birati. A 2011. bi trebala na scenu izbaciti i Google TV. Živi bili pa vidjeli.

4. Mrežno oglašavanja i mrežna ekonomija

Snaga socijalnih mreža još uvijek nije potpuno iskorištena. Premda Facebook već pristojno zarađuje, kompleksni problemi privatnosti sprječili su ga da naveliko kapitalizira činjenicu kako korisnici dijele velike količine informacija. Kada se stvari malo poslože, mrežna ekonomija pokazat će se kao novo profitabilno područje. Kompanije poput Groupona već su uzele dobar dio kolača, a 2011. donijet će im samo rast.

5. Potpuna povezanost

Ovaj trend je bio prisutan 2010., no iduće godine će se znatno ubrzati. Svaki uređaj, od televizora, mobitela, pa do hladnjaka imat će web adresu. U budućnosti će i pluto na boci vina također imati adresu. To znači da će vam poslati poruku kako je danas najbolji dan da ga otvorite. Slično tomu, kućna automatizacija će omogućiti da se svjetla, grijanje i ostalo kontroliraju daljinski, bez potrebe za kablovima.


 

22.12.2010. 11:10:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZaradiOnline
    22.12.2010. 11:48
    ništa novo niti dolazi sljedeće godine sve već upražnjavam
Novi komentar
nužno
nužno