« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SLOBODAN PROTOK INFORMACIJA

Odobrena pravila o "neutralnosti interneta"

Američka Savezna komisija za komunikacije odobrila je pravila koja zabranjuju pružateljima usluga na internetu da ometaju legalni promet na webu

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

internet

,

neutralnost

Potrošači su time prvi puta dobili pravila koje je odobrila savezna vlada, koja im jamče pravo da na internetu gledaju ono što žele. Novi okvir također bi mogao rezultirati ograničavanjem naknada za pristup internetu i promjenom načina na koji tvrtke ostvaruju dobit na mreži, izvijestio je u srijedu The Wall Street Journal. Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je odluku FCC-a, ocijenivši u priopćenju kako će ona "pomoći u očuvanju slobodne i otvorene prirode interneta".

Potez je potaknut zabrinutošću da velike tvrtke u telefoniji i kablovskim uslugama postaju previše moćne kao čuvari ulaza na internet. Većina potrošača nije imala problema s gledanjem onoga što žele 'online', no pojavilo se nekoliko slučajeva u kojima su internet 'provideri' blokirali ili usporavali usluge.

Pravila FCC-a su oblikovana tako da spriječe moguće buduće štete i mogla bi odrediti kako će Amerikanci pristupati internetu i koristiti ga idućih godina. U budućnosti će internet industrija biti sve više usredotočena na najbrže rastuće kategorije internet prometa - online video sadržaje, igranje i mobilne usluge, kažu analitičari. Cisco Systems, pružatelj širokopojasne mreže, prognozirao je da se navedene usluge mogu učetverostručiti do 2014.

Nova pravila također će omogućiti telefonskim i kablovskim tvrtkama da prodaju internetskim tvrtkama kao što su Amazon.com, bržu dostavu podataka uz dodatno plaćanje, pogotovo na bežičnim mrežama.

Nova pravila FCC-a, koja nisu objavljena u cjelosti, kažu da žični širokopojasni pružatelji usluga ne mogu blokirati legalne sadržaje web stranica, ili "neopravdano diskriminirati" tvrtke kao što su Skype ili Netflix, koji koriste širokopojasne mreže za pružanje video ili govornih usluge. No, pravila ostavljaju i manevarski prostor za industriju. Davateljima usluga bit će dopušteno da se uključe u "razumno upravljanje mrežom", kako bi se mogli nositi sa zagušenjem na njihovim sustavima.

Bežične tvrtke su manje ograničene novim pravilima, što je pobjeda za tu industriju, jer potrošači sve više pristupaju internetu pomoću ručnih uređaja kao što su iPhone ili BlackBerry. Tim će tvrtkama biti zabranjeno blokiranje govornih usluga na internetu, ali će moći blokirati pristup mnogim drugim aplikacijama, navodeći kao razlog problem zagušenja, koji je po FCC-u kod njih izraženiji.

Reagirajući na pravila FCC-a, tvrtka AT&T je ocijenila da pravila "nisu idealna", ali će donijeti određenu "tržišnu sigurnost tako da investicije i stvaranje novih radnih mjesta mogu ići naprijed". Verizon je rekao da je "duboko zabrinut", jer ne misli da su pravila potrebna. Koalicija internetskih tvrtki, uključujući Google, ocijenila je da su pravila dobar prvi korak, ali su potrebni jači propisi za bežične mreže, kako bi se osigurala ista pravila za žični i bežični internet. (hina/metro-portal)

22.12.2010. 11:44:54
Novi komentar
nužno
nužno