« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
STVARNO?

Nove lijekove za depresiju čekat ćemo cijelo desetljeće

Bojazan od rizika shvatljiva s obzirom na neizvjestan profit u odnosu na oko milijardu dolara koliko treba uložiti u razvoj nove generacije lijeka.

Depresija se širi, novih lijekova - nema
Depresija se širi, novih lijekova - nema (Shutterstock)
Više o

depresija

,

antidepresivi

Moglo bi proći najmanje 10 godina prije nego što se na tržištu pojavi nova generacija antidepresiva, unatoč porastu broja oboljelih od depresije diljem svijeta, tvrde britanski znanstvenici. 

'Jako bi me iznenadilo da se na tržištu u idućih deset godina pojavi novi lijek za liječenje depresije. Farmaceutska industrija jednostavno ne ulaže u istraživanja jer iz proizvodnje ove vrste lijekova ne može izvući profit', kaže profesor psihijatrije na Sveučilištu Oxford, Guy Goodwin.

Njegov kolega Andrea Cipriani tvrdi da je bojazan od rizika shvatljiva s obzirom na neizvjestan profit u odnosu na oko milijardu dolara koliko treba uložiti u razvoj nove generacije lijeka. 'Treba uložiti puno novca, a rizik od neuspjeha je prilično velik', kaže Cipriani.

U liječenju depresije obično se koristi nekoliko vrsta lijekova, prikladan oblik psihoterapije ili kombinacija lijekova i psihoterapije. No dokazano je da više od polovice pacijenata koji se liječe antidepresivima ne reagira na prvi propisani lijek iz te skupine, a gotovo trećina pacijenata ne reagira ni na koji od propisanih antidepresiva. Kao jedan od čestih razloga terapijskog neuspjeha liječnici navode uzimanje antidepresiva u dozi nižoj od terapijski djelotvorne, dok je prijevremeni prekid terapije po njima razlog učestalog javljanja novih epizoda.

Stručnjaci kažu da, otkad je aktualna generacija antidepresiva iz skupine SSSRI (selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina), među kojima je najpoznatiji Prozac dostupna u raznim jeftinijim generičkim oblicima, zdravstvene službe teško pribjegavaju financiraju istraživačkog rada na novim skupim lijekovima čiji učinak možda i neće biti puno bolji. Kažu da je to stoga što postojeći lijekovi, koji ni u kojem slučaju nisu savršeni, prilično učinkovito djeluju na više od polovice pacijenata, a djelomično i zbog toga što u takvim slučajevima placebo učinak može imati velik utjecaj na pacijenta. Objasnili su da je vrlo teško dokazati da će novi lijek djelovati učinkovitije od pozitivnog placebo efekta ili već dokazano učinkovite generacije lijekova raspoloživih na tržištu.

Depresija je već dugo jedan od najčešćih oblika mentalnog poremećaja od kojega u svijetu trenutačno boluje više od 350 milijuna ljudi. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) globalno je vodeći uzrok radne nesposobnosti. A broj oboljelih raste.

22.01.2017. 12:45:00
Novi komentar
nužno
nužno