« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
STRAŠNO

Novac je prljav - doslovno i u prenesenom značenju

Znanstvenike je najviše iznenadilo kada su otkrili da mikrobi zapravo rastu na novčanicama i razmnožavaju se na njima

Novac je izvor zaraze
Novac je izvor zaraze (Shutterstock)
Više o

bakterije

,

novac

,

streptokok

,

salmonela

,

zlatni stafilokok

,

MRSA

,

bakterija e. coli

Novac je, kako neki kažu, ponekad prljav... no rijetko se to misli baš onako, doslovno, već se referira na preneseno značenje i svu korupciju i pokvarenost koju može pokrenuti.

No, kad pogledate novčanice u svom novčaniku ili džepu, vjerojatno ćete pomisliti isto, ne znajući da bakterija na njima ima u neviđenim količinama.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u New Yorku podvrgnuli su DNK analizi novčanice od jednog dolara te otkrili na njima 3000 sojeva bakterija.

Među najčešćim sojevima bakterija na novčanicama su one koje uzrokuju akne te bakterije koje izazivaju crijevne probleme, upalu pluća pa čak i otkazivanje bubrega. Na brojnim novčanicama nađena je i potencijalno smrtonosna MRSA.

No, znanstvenike je najviše iznenadilo kada su otkrili da mikrobi zapravo rastu na novčanicama i razmnožavaju se na njima

E sad, sve bi to bilo još nekako podnošljivo kad se među tom gomilom bakterija ne bi nalazilo i ovih pet koje su opasne po život,a nalaze se među najčešće pronađenima:

E. coli - većina sorti E.coli je bezopasna, no ima i onih koje mogu dovesti do otkazivanja bubrega pa čak i do smrti. Najčešće će E.Coli uzrokovati proljev, povraćanje i dehidraciju. 

MRSA - zlatni stafilokok otporan na širok spektar antibiotika. Može uzrokovati odumiranje tkiva. 

Salmonela - zahvaća crijeva i izaziva povraćanje i proljev koji mogu u kratkom vremenu dovesti do dehidraciej organizma te je potrebna liječnička pomoć. Ako se infekcija proširi izvan crijeva može biti opasna po život. 

Streptokok - uzrokuje upalu grla, infekcije kože, infekciju urinarnog trakta pa čak i upalu pluća.

Zlatni stafilokok - bakterija vrlo otporna na antibiotike. Uzrokuje kožne infekcije, upalu krajnika, sinusa i oka, ali i teške bolesti poput sepse, upale pluća, sindroma toksičnog šoka i meningitis. 

Treba li naglasiti koliko je važno oprati ruke nakon igranja s lovom? Nadamo se da ne...

22.03.2017. 15:35:45
Novi komentar
nužno
nužno