« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
EH, DA... :)

Nokti govore puno o zdravlju

Sitna abnormalnost na noktima ne mora biti povezana, i najčešće nije, s ozbiljnim bolestima, već se gotovo uvijek radi o prehrani ili načinu života

Pogledate svoje nokte i sve će vam biti jasno
Pogledate svoje nokte i sve će vam biti jasno (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

nokti

,

izgled

Nokti su muškarcima smetnja na rukama, ženama način za izražavanje osobnosti, a tek rijetkima sredstvo za provjeru zdravstvenog stanja

Stoga, evo 5 stvari koje nokti mogu reći o vašem zdravlju:

Guljenje nokta - nokti se gule ako im je nanesena neka vanjska, mehanička šteta, ali i kada nešto nije u balansu u organizmu. Kako onda znati? Pogledajte u nokte na nogama. Ako se i oni gule, riječ je o unutarnjem uzroku. Poradite na unosu željeza iz prirodnih izvora poput mesa, povrtne leće ili kore krumpira. Savjetuje se i unos biotina kako bi ojačali organizam. 

Lomljivi nokti - jedan od najčešćih problema na koje se ljudi žale su lomljivi i krhki nokti. To stanje ima čak i službeni naziv, a to je onihoshizija. Uzrok ove pojave vrlo vjerojatno je pretjerano isušivanje noktiju pa nosite rukavice kada perte suđe ili čistite. Međutim, može se raditi i o nedostatku željeza.  

Mekani nokti - možete ih saviti prije nego što puknu, a i taj problem može biti uzrokovan nezaštićenim rukovanjem s kemikalijama i vodom. Preporuča se da date odmor noktima i ne lakirate ih neko vrijeme. Ponekad se radi i o nedostatku vitamina B, kalcija, željeza i masnih kiselina. 

Vertikalne i horizontalne linije - linije na noktima nisu nimalo neuobičajene. Vertikalne linije počinju se više isticati s godinama, a dok nisu popraćene ostalim promjenama u izgledu nokta, nisu opasne. Za razliku od njih, horizontalne linije mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti bubrega. 

Žuti nokti - ako primijetite da su vam nokti žuti, vjerojatno se radi od dva moguća uzroka. Prvi je da je nokat reagirao na neki proizvod koji ste nanijeli poput nekvalitetnog laka za nokte. Drugo je moguće zdravstveno stanje infekcija. Prije nego što kontaktirate liječnika isprobajte ulje čajevca i vitamin E, a ako boja ostaje, potražite medicinska sredstva koja će izliječiti infekciju.

04.08.2018. 15:24:00
Novi komentar
nužno
nužno