« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Njemački pilot priznao rušenje zrakoplova pisca ‘Malog princa’

Horst Rippert: Da sam znao da je to Saint-Exupery, nikad ga ne bih srušio

Više o

mali princ

,

saint-exupery

Nijemac Horst Rippert bio je, prema vlastitom priznanju, pilot koji je 1944. srušio zrakoplov u kojem je poginuo legendarni francuski pisac i vojni pilot Antoine de Saint-Exupery, autor ‘Malog princa’.

‘To se dogodilo nedaleko od Toulona’, izjavio je u razgovoru za AFP danas 88-godišnji Rippert, koji je Drugi svjetski rat završio s 28 zračnih pobjeda. ‘Letio je ispod mene dok sam bio na izviđačkom zadatku nad morem. Vidio sam njegovo znakovlje i okrenuo zrakoplov kako bih došao iza njega i potom ga srušio’, rekao je pilot Messerschmidta ME-109.

‘Da sam znao da je to Saint-Exupery, nikad ga ne bih srušio’, izjavio je Rippert, ustvrdivši kako mu je autor ‘Malog princa’ bio jedan od najdražih pisaca. Dodao je kako je za činjenicu da je osobno odgovoran za smrt Saint-Exuperyja doznao mnogo kasnije.

Trebale su gotovo 64 godine od nestanka Saint-Exuperyja 31. srpnja 1944. da Horst Rippert izađe iz sjene i prizna što se dogodilo. Više od pola stoljeća su o nestanku ‘Saint-Exa’ kružile najrazličitije teorije, sve dok 1998. u ribarskoj mreži u vodama ispred Marseillea nije pronađen lančić s natpisom ‘Saint-Ex’.

Dvije godine poslije toga marsejski ronilac Luc Vanrell je pronašao ostatke zrakoplova tipa Lightning nedaleko od otoka Rioua kod Marseillea i dokazao kako je baš to bio piščev zrakoplov.

‘Možete prestati istraživati, jer sam Saint-Exuperyja srušio ja’, rekao je Horst Rippert utemeljitelju udruge za traženje zrakoplova nestalih tijekom rata Linu von Gartzenu, nakon što ga je ovaj kontaktirao. Autor ‘Malog princa’ i ‘Ratnog pilota’ svojim je Lightningom P38 posljednjeg dana srpnja 1944. poletio iz Borga na Korzici na zadatak izviđanja i fotografiranja u sklopu priprema za iskrcavanje u Provansi, ali se više nikad nije vratio u bazu.    (HINA)

17.03.2008. 02:09:04
Novi komentar
nužno
nužno