« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Knjiga ‘Mediteran’ hommage Biennaleu

Dva desetljeća
Dva desetljeća
Više o

Mediteran

Jedan od najoriginalnijih projekata u bližoj povijesti kulturne politike na ovim prostorima svakako je Biennale mladih Europe i Mediterana. U povodu dva desetljeća djelovanja izdana je knjiga znakovitog naslova ‘Original’, koja predstavlja svojevrsnu reviziju izlaganih djela i zapis revolucije kulturne politike usmjerene na mlade ljude, na cijele zemlje i gradove u zadnjih 30 godina.

Izdavanjem ove knjige podcrtani su radovi nekoliko desetaka umjetnika koji su se probili na svjetskoj umjetničkoj sceni i čiji su radovi imali izuzetan značaj za lokalno okruženje. Ova knjiga otkriva široku paletu organizacija i osoba koji su u povijesti Biennalea bili njegov dio i kroz njega na putu svog profesionalnog razvoja stvorili novu artističku scenu. Mediterana. Biennale mladih Europe i Mediterana uspjelo je spojiti suvremeno umjetničko istraživanje sa socijalnom angažiranošću i to je ono što je specifično za ovu manifestaciju. Prvi  Biennale održan je u Barceloni 1985. godine, s politikom promoviranja djela mladih umjetnika do 30 godina života s područja Mediterana. U svibnju 2001. osnovana je Internacionalna udruga za Biennale mladih Europe i Meditera. Jedna od glavnih svrha Biennalea je kulturni dijalog i razmjena iskustava u svrhu stabilizacije na Mediteranu.

Sada udruženje broji 75 sudionika iz Azije, Afrike i Europe. Jurij Krpan, urednik ovoga izdanja, od hrvatskih je predstavnika istaknuo radove Vinka Penezića i Krešimira Rogine, Slavena Tolja i Danijela Žeželja, Tome Savića Gecana i Andreje Kulunčić.  (METRO)

18.03.2008. 22:14:54
Novi komentar
nužno
nužno