« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
EUROPOLITIKA

Njemački NPD stranim izbornim kandidatima poručio da 'idu kući'

Državno odvjetništvo ispituje mogućnost postojanja kaznenog djela širenja vjerske i nacionalne mržnje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

njemački izbori

,

neonacizam

,

širenje mržnje

,

NPD Njemačka

,

Joerg Haehnel

,

ekstremna desnica

Državno odvjetništvo u Berlinu pokrenulo je istražni postupak protiv Joerga Haehnela, čelnika skrajnje desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) zabog toga što je nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora od kandidata nekoliko političkih stranaka stranog podrijetla pismenim putem zahtijevao da napuste zemlju.

Državno odvjetništvo u Berlinu priopćilo je kako ispituje postoje li u Haehnelovu postupku osnove kaznenog djela širenja vjerske i nacionalne mržnje.

U pismu, koje je berlinski ogranak NPD-a odaslao na adrese 30 kandidata za Bundestag stranog podrijetla, samozvani "povjerenik za povratak stranaca" od političara traži da "napuste zemlju".

Po navodima NPD-a, pismo odaslano na adrese kandidata stranog podrijetla zapravo je "Objava o planiranoj provedbi povratka osoba s migracijskom pozadinom u zemlje podrijetla". Po "planu u pet točaka" NPD-a stranci i osobe stranog podrijetla, u što NPD ubraja i osobe nenjemačkog podrijetla, ali s njemačkom putovnicom, postupno bi bile vraćane u domovine. Jedan od ciljeva je i "isključivanje stranaca iz njemačkog socijalnog sustava" kao i zabrana posjedovanja nekretnina za nenijemce.

Zabrana ekstremno desnog NPD-a, koju je pokrenula vlada Gerharda Schroedera a koju su podržale parlamentarne stranke, propala je 2003. pred Ustavnim sudom zbog formalnih pogrešaka, a svaki dosadašnji pokušaj ponovnog pokretanja postupka zabrane zbog neizvjesnog pravnog ishoda nailazi na otpor određenih političkih krugova.

Načelo "vraćanja stranaca" je i sastavni dio političkog programa krajnje desnog NPD-a kojim ta stranka i vodi predizbornu kampanju za nedjeljne parlamentarne izbore. Protiv predsjednika berlinskog ogranka NPD-a Haehnela već se vodi nekoliko istražnih postupaka zbog vrijeđanja političara.Istodobno se i protiv nekolicine drugih političara te stranke vode postupci zbog vrijeđanja igrača stranog podrijetla njemačke nogometne reprezentacije.

Političar stranke Zeleni Oezcan Mutlu, koji je na popisu osoba koje su dobile NPD-ovo pismo, za dnevnik Tagesspiege izjavio je kao NPD provodi "jeftinu predizbornu kampanju".

"Oni još nisu shvatili da je Njemačka i naša domovina", smatra Mutlu i podsjeća da već deset godina sjedi u Bundestagu te da "nema druge domovine".

Od ukupno 611 zastupnika u Bundestagu 11 je stranog podrijetla. Među njima je i zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Josip Juratović, podrijetlom iz Hrvatske, koji se kandidira i za sljedeći saziv. Po obavijestima njegova ureda, Juratović dosad nije zaprimio prijeteće pismo kojim NPD od političara s migracijskom pozadinom traži da napuste Njemačku. (hina/metro-portal)

22.09.2009. 18:08:39
Novi komentar
nužno
nužno