« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ICTY

Tužitelji odbili skratiti Karadžićevu optužnicu

Suci bi s obrazloženjem skraćivanja postupka iz slučaja mogli izbaciti neke od 11 točaka optužnice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ratni zločin

,

Radovan Karadžić

,

ICTY

,

suđenje Karadžiću

Tužitelji suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji odbili su zahtjeve sudaca da skrate optužnicu protiv Radovana Karadžića jer bi tako, tvrde, morali odbaciti i glavne točke optužbe protiv negdašnjeg vođe bosanskih Srba.

U pisanom izviješću koje je u utorak izdao ICTY tužitelji kažu da bi daljnje skraćivanje optužnice, koja sada ima 11 točaka, kako bi sve stalo u istu kalendarsku godinu, dovelo do toga da ne mogu završiti iznošenje dokaza o Karadžićevim zločinima.

"Tužiteljstvo ne može... završiti slučaj unutar kalendarske godine a da ne žrtvuje središnje dijelove slučaja", kažu tužitelji.

Karadžić je izjavio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice za genocid i zločin protiv čovječnosti. Optužnica tvrdi da je on osmislio strahote koje su počinile snage bosanskih Srba u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine.

Početak suđenja najavljen je za 19. listopada, a Karadžić je tražio još vremena za pripremu.

Suci sad mogu prihvatiti argument tužitelja ili im narediti da izbace neke dijelove optužnice, što bi lako mogao razgnjeviti preživjele u ratu u Bosni i Hercegovini. (hina/metro-portal)

22.09.2009. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno