« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
BAREM NEŠTO

Njemačka izjednačava plaće muškaraca i žena

Njemačka će donijeti zakon o izjednačavanju plaća muškaraca i žena, tvrdi ministrica za ženska pitanja Manuele Schwesig

Barem na papiru bit će isto
Barem na papiru bit će isto (Shutterstock)
Više o

žene

,

plaća

,

ravnopravnost spolova

,

muškarci

,

zarada

Njemačka će ove godine donijeti zakon o izjednačavanju plaća muškaraca i žena, prenosi u petak agencija dpa pozivajući se na riječi ministrice za ženska pitanja Manuele Schwesig koja se jučer sastala s predstavnicima sindikata, a u slijedećih nekoliko tjedana planira susrete s poslodavcima

Njezina je namjera postići jednakost bez 'nametanja ograničenja kolektivnom pregovaranju ili stvaranja birokratskog čudovišta'. 

Prema Saveznom statističkom uredu, žene u Njemačkoj prosječno zarađuju 22 centa manje od muškaraca. U 2013., muškarci su po prosječno zarađivali 19,84 eura bruto, a žene 15,56 eura. Koalicijski partneri u njemačkoj vladi složili su se da tu razliku zakonski riješe, a namjera je veća transparentnost u strukturi plaća i povećanje satnice na poslovima koje tradicionalno više obnašaju žene.

Sindikati su pozdravili najavu donošenja zakona'Dobro je i pravedno što koalicija više ne želi trpjeti razliku u primanjima muškaraca i žena', kazala je Elke Hannack, zuamjenica čelnika Saveza njemačkih sindikata (DGB)

 

.
21.02.2015. 15:07:00
Novi komentar
nužno
nužno