« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DOMIŠLJATO

Nijemci uz pomoć 'smartphonea' otkrivaju dioksin u jajima

Softverska tvrtka Barcoo napravila je aplikaciju koja po serijskom broju jaja s farmi otkriva jesu li zagađena dioksinom ili ne

Smartphone
Smartphone (Shutterstock)
Više o

Njemačka

,

dioksin

,

jaja

,

smartphone

,

aplikacije

,

Barcoo

Nakon panike zbog otkrića dioksina na brojnim njemačkim poljoprivrednim dobrima njemačka softverska tvrtka Barcoo izradila je aplikaciju za smartphone kojom se, po serijskom broju, može otkriti je li neko jaje onečišćeno dioksinom ili nije, javlja Hina. Ta tvornica izrađuje programe za računalno skeniranje barkodova. No budući da se na jaja ne stavljaju barkodovi, već samo serijski brojevi, Barcoo se dosjetio drugog načina na koji će pomoći potrošačima da već u trgovini provjere je li neko jaje zatrovano dioksinom jednostavniim utipkavanjem serijskog broja u smartphone. Aplikacija je uz to potpuno besplatna.

"Kad u svoj mobitel utipkate referentni broj s jajeta", tad se pokreće program traženja "i odmah vidite je li jaje onečišćeno ili nije", izjavio je razvojni direktor Barcooa Martin Scherer. Njemačke su vlasti objavile serijske brojeve proizvoda s moguće onečišćenih poljoprivrednih dobara, ali i popis zdravstveno sigurnih proizvoda. "Zato imamo dva popisa - jedan pozitivan i jedan negativan", dodao je Scherer. Aplikacija omogućuje i saznanje je li jaje proizvedeno biološki ili nije. Ako je biološko, uopće nema opasnosti, jer su onečišćena samo poljoprivredna dobra na kojima se u hranu domaćih životinja stavljala prehrambena masnoća.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je proveo institut TNS Emmid u nedjelju su pokazali kako je petina Nijemaca nakon izbijanja krize izbacila jaja iz prehrane, a više od 100.000 jaja već je uništeno.

10.01.2011. 18:55:00
Novi komentar
nužno
nužno