« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
BILI SMO...

Ni ljetni pljusak nije prekinuo Tu divnu klapsku noć

U prepunom atriju Klovićevih dvora najuspješniji izvođači klapske scene priuštili su zagrebačkoj publici večer za pamćenje

Valovi su stigli iz - Argentine!
Valovi su stigli iz - Argentine! (Mirko Cvjetko)
Više o

klapsko pjevanje

,

klapa Valovi

,

Ta divna klapska noć

 Zagreb je sinoć još jednom potvrdio da je kontinentalno sidro klapske pisme na koncertu koji je okupio ljubitelje i stalne posjetitelje ovakvih koncerata, ali i privukao novu publiku koja se do sada nije upoznala s fenomenom klapskog pjevanja, odnedavno zaštićenog pod okriljem UNESCO-a.

Najdugovječnijoj muškoj zagrebačkoj klapi Nostalgija pripala je čast pozdraviti publiku s Dobra večer, ružo moja i otvoriti večer iskonskim klapskim akordima.

Ugodna večer u atriju Klovićevih dvora nastavila se nastupima briljantnih klapa Armorin, Cesarice i Dišpet, najdugovječnijih i najtrofejnijih zagrebačkih ženskih klapa, u izvođenju pomno odabranih klapskih a cappella festivalskih uspješnica koje su kroz godine osvajale brojne nagrade. Sinoć ih je dupkom puno gledalište na koncertu za koji se tražilo mjesto više pomno slušajući svaku izvedbu još jednom pozdravilo i nagradilo pljeskom i ovacijama. Ponekom crticom i anegdotom iz zivota klapa program je vodio simpatični Omišanin Damir Poljičak, glumac koji je na trenutak svoje kazalisne daske zamijenio ulogom voditelja večeri. Ni kratki ljetni pljusak nije omeo atmosferu divno ugođene večeri koja se nastavila unutar Klovićevih dvora.

Veliko oduševljenje publike doživjele su i posebne gošće koje su stigle iz Buenos Airesa - ženska klapa Valovi čije članice svoju ljubav prema klapskoj pjesmi gaje već 18 godina i pronose diljem južne Amerike, a svoju prvu turneju u Hrvatskoj nastavljaju u brojnim gradovima diljem Dalmacije. Izvodeći tradicionalne hrvatske klapske pjesme, za njih je to bio poseban nastup pun emocija i vrhunac ove koncertne večeri.

Publiku koja je strpljivo stajala na nogama do posljednje izvedbe ispratili su najmlađi, aktualni laureati Festivala dalmatinskih klapa u Omišu - muška klapa Stine.

Grad Zagreb je prepoznao da metropoli već odavno nedostaje smotra ovakvog karaktera pa je prepoznao i podržao ovu inicijativu. «Prekrasno je bilo vidjeti toliko ljudi u publici sinoć kojoj ni kiša nije pokvarila atmosferu! Pune smo dojmova i zahvalne prvenstveno Uredu za kulturu Grada Zagreba i Kulturnom centru Travno na potpori u realizaciji te galeriji Klovićevi dvori što su nas ugostili u predivnom ambijentu svog atrija, ali i našim klapskim kolegama s kojima godinama kroz marljiv rad i druženje stvaramo vrijedno mjesto u kulturnom životu Zagreba», kažu organizatorice iz klape Dišpet, uz nadu da već od sljedeće godine ovaj koncert postane dio tradicije zagrebačkog kulturnog ljeta.

04.07.2019. 12:29:00
Novi komentar
nužno
nužno