« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ŠTETNI SASTOJCI

Neugodna istina koju nam kozmetička industrija prešućuje

Istraživanje provedeno u prosincu 2011. je obuhvatilo 49 najpopularnijih kozmetičkih proizvoda, a njegovi su rezultati bili zastrašujući

Fotografija vijesti
Više o

ljepota

,

makeup

,

šminkanje

,

make up

,

kozmetički preparati

Već godinama možemo s vremena na vrijeme čitati sumnje o zabrinjavajuće visokim razinama toksina u make-upu, posebice u ruževina za usne.

Ipak, tu priči o ružnoj praksi stavljanja štetnih kemikalija i teških metala u šminku nažalost nije kraj, piše Daily Mail.

Prema istraživanju koje je provela tvrtka eMaxHealth, olovke za oči i korektori sadrži kadmij, u puderima se redovito može pronaći nikal, berilij u sjenilima za oči, a neke maskare sadrže čak i arsen.

Sasvim očekivano, kupci takvih proizvoda nikad ne mogu znati sadrži li on kojeg od štetnih toksina, budući da se oni smatraju nusproizvodom procesa proizvodnje i proizvođač nije dužan to staviti na etiketu.

Istraživanje provedeno u prosincu 2011. je obuhvatilo 49 najpopularnijih kozmetičkih proizvoda, a njegovi su rezultati bili zastrašujući. U svakom testiranom proizvodu pronađena je barem jedna štetna tvar u visokoj količini, dok je prosječan proizvod imao čak četiri štetne tvari.

Toksini iz make-upa lako se apsorbiraju u naše tijelo kroz kožu i mogu izazvati čitav niz zdravstvenih problema, uključujući i poremećen rad hormona, rak, neurološke probleme, gubitak pamćenja, nagle promjene raspoloženja, probleme u trudnoći, bolest bubrega, glavobolje, povraćanje, oštećenje pluća, dermatitis i gubitak kose.

Neki proizvodi poput Maybellinovog Color Sensation ruža za usne u sebi su imali 275 puta više olova od dopuštene razine u tragovima. Upravo je olovo jedan od najopasnijih tihih ubojica, budući da se vremenom skuplja u tijelu, gdje može prouzročiti čitav niz problema s ponašanjem i učenjem, zbog čega je zabranjeno u mnogim industrijskim granama, primjerice, u boji za zidove kućanstava.

Nažalost, to još uvijek nije slučaj s make-upom kojeg stavljamo na naše lice.

22.02.2012. 08:46:00
Novi komentar
nužno
nužno