« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci

Nepravilna prehrana izaziva iste probleme kao drogiranje

Dijeta i duga apstinencija od jela nakon konzumiranja ukusne hrane stvaraju krizu jednaku onoj narkomanskoj

(Corbis)
Više o

dijeta

,

droga

,

nezdrava hrana

,

drogiranje

,

apstinencija

Istraživači su otkrili da nepravilno i neredovito konzumiranje hrane bogate masnoćama i šećerom može izazvati promjene u mozgu ravne onima koje su tipične za ovisnike o drogama.

Prema BUSM-u (Boston University School of Medicine), apstinencija od te hrane može izazvati naglu želju te povratak pretjeranom konzumiranju te iste hrane što kasnije može prouzročiti različite poremećaje u prehrani. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Određeni oblici pretilosti i poremaćaja u prehrani mogu se definirati kao kronična relapsna stanja s izmjenjujući periodima apstinencije (osobe idu na dijete s ciljem izbjegavanja konzumacije loše hrane) te relaps (kompulzivno, često nekontrolirano konzumiranje masne i slatke hrane) koji se izmjenjuju i nastvljaju usprkos štetnim posljedicama.

Poznata su "pozitivna svojstva" ukusne hrane, no manje pažnje se posvetilo potencijalnim posljedicama u ponašanju osobe prilikom prekida unošenja takve hrane (većina ljudi jede i zbog ublažavanja teških emocionalnih stanja).

Uglavnom, istraživači su na 155 štakora mjerili neurobiloške reakcije na hranu. Jedna skupina je jela običnu hranu, otpatke i sl., tijekom pet dana, a zatim su dobivali punomasnu ili slatku hranu pa i čokoladu tijekom dva dana. Druga skupina jela je samo običnu hranu, čija količina niti za jednu od grupa nije bila ograničena.

Prva skupina je kasnije odbijala jesti običnu hranu i pokazivala je određenu razinu tjeskobe. Čim im je nanovo poslužena ukusna hrana, vratili su se u normalu. Znanstvenici su otkrili da tijekom apstinencije od ukusne hrane u mozgovima štakora dolazi do određenih reakcija u dijelu mozga odgovornom za strah, tjeskobu i stres, takozvanoj amigdali. Točnije, dolazilo je do povećanja faktora lučenja kortikotropina, jedne vrste neurotransmitera.

Na taj su način provjerili kako moždani sustav reagira na hranu te koji su pravi uzročnici izmjenjivanja ciklusa pretjeranog konzumiranja i dijete. Stres i ostali simptomi tipični kod soba koji su često na dijetama ili se neredovito i nepravilno hrane gotovo su isti onima koje osjećaju narkomani i teški ovisnici o drogama u trenutcima apstinencije.

13.11.2009. 11:38:37
Novi komentar
nužno
nužno