« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Nepoznata tektonska ploča uzrokovala brojne potrese

Geolozi otkrili novu tektonsku ploču ispod Tokija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ekologija

,

tektonska ploča

,

potresi

,

euroazijska ploča

,

geološka istraživanja

Područje Tokija, koje redovno potresaju razorni potresi, nalazi se iznad dijela ploče zaglavljenog između euroazijske, pacifičke i filipinske ploča, otkrila je ekipa japanskih i američkih geologa.

U dolini Kanto u kojoj se nalazi glavni grad Japana živi četvrtina stanovništva arhipelaga, ili više od 30 milijuna ljudi. Ona se nalazi 300 km sjeverozapadno od sjecišta tih triju tektonskih ploča.

Dio ploče, dužine od stotinjak kilometara i širine 25 km, odvojio se od pacifičke ploče prije 2 ili 3 milijuna godina, drže Shinji Toda iz Active Fault Resaerch Centera u Tsukubi u Japanu i njegove kolege iz američkog Geological Survey, koji su autori istraživanja objavljenog u nedjelju u časopisu Nature Geoscience.

Istraživači drže da je glavni uzrok tog odvajanja fragmenta ploče bio sudar dviju lanaca podmorskih planina na razini Japanskog rova, oko 200 km istočno od Tokija.

Geolozi su analizirali potrese tla doline Kanto tijekom 300.000 slabih potresa.

"Dio ploče se odvojio i zaglavio između pacifičke i filipinske ploče, poput pilule koju ne možemo potpuno progutati", drže stručnjaci za tektonske ploče.

Tokio je uvijek bio mjesto jako razornih potresa, posebice 1703., 1855. i 1923 kada je u potresu magnitude 7,9 po Richterovoj skali poginulo i nestalo više od 140.000 ljudi, a srušeno je i izgorjelo više od 600.000 kuća. (hina/metro-portal)

06.10.2008. 15:30:36
Novi komentar
nužno
nužno