« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Tajne oceana

Neobično stvorenje iz morskih dubina fasciniralo znanstvenike

Bizarno biće ružičaste boje snimljeno je na nevjerojatnoj dubini od 7560 metara

Riba iz rascjepa Kermandec
Riba iz rascjepa Kermandec (BBC)
Više o

riba

,

Dubina

,

ocean

,

rascjep

Zapravo se radi o ribi, a snimljena je u rascjepu Kermandec blizu Novog Zelanda. Tim znanstvenika proučavao je ovo područje uz pomoć posebne automatizirane podmornice opremljene kamerama koja može izdržati golemi pritisak.

Prošle godine, isti tim snimio je drugu ribu na dubini od 7700 metara, što je najveća dubina na kojoj je dokumentirano da neka životinja živi. Ona je otkrivena u rascjepu blizu Japana.

Obje ekspedicije dio su projekta Hadeep, kojem je cilj istraživanje oceanskih rascjepa, inače najdubljih dijelova oceana. Riba snimljena blizu Novog Zelanda izgledom dosta podsjeća na onu otkrivenu prošle godine kod Japana. Obje su svjetlo ružičaste boje, okruglog tijela i dugih repova. No, u stvari se radi o različitim vrstama.

Riba iz rascjepa Kermandec spada u vrstu Notoliparis kermadecensis, dok ona iz Japana  pod  Pseudoliparis amblystomopsis.

Voditelj istraživanja, profesor Monty Priede objašnjava: ˝Intrigantna činjenica je što su ti rascjepi kolonizirani ribama, premda se nalaze u različitim hemisferama. Ribe vjerojatno potječu od istog pretka. Ono što je također zanimljivo jest da ih se ne može pronaći izvan rascjepa. Žive izolirano.˝

16.11.2009. 09:16:40
Novi komentar
nužno
nužno