« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SVJETSKI DAN SRCA

Nemojte pušiti u svom domu i obavezno za doručak pojedite voćku

Osim prestanka pušenja i zdrave prehrane, za zdravlje srca važna je i tjelesna aktivnost pa kardiolozi preporučuju što manje vremena pred televizorom, a što više boravka na otvorenom

Više o

zdrav život

,

zdravlje srca

,

krvne žile

,

Hrvatsko kardiološko društvo

Ukoliko želite poboljšati vlastito zdravlje, ali i ono vaše djece, nemojte više pušiti u svom domu te obavezno ujutro pojedite komad svježeg voća, preporuke su što su ih građanima građanima uputili Svjetska kardiološka federacija i Hrvatsko kardiološko društvo u povodu Svjetskog dana srca, piše Hina.

Pod geslom "Jedan svijet, jedan dom, jedno srce" oni pozivaju svakog pojedinca da započne brigu o zdravlju svog srca upravo u svom domu, prepoznavanjem najčešćih čimbenika rizika te promjenom načina života, što može značajno smanjiti pojavu tih bolesti koje su u svijetu i Hrvatskoj tzv. ubojica broj jedan.

Osim prestanka pušenja i zdrave prehrane, za zdravlje srca važna je i tjelesna aktivnost pa kardiolozi preporučuju što manje vremena pred televizorom, a što više boravka na otvorenom - vožnju biciklom umjesto automobilom, šetnje prirodom ili pak svakodnevnu tjelovježbu.

Zdravlju vašeg srca svakako će, ističu liječnici, pridonijeti i redovita kontrola krvnog tlaka, razine kolesterola i šećera u krvi, indeksa tjelesne mase te opsega struka jer je jedan od vrlo čestih uzročnika srčanih bolesti prekomjerna težina.

Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. Davor Miličić napominje kako je svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana bolestima srca i krvožilnog sustava te da bi borba protiv tih bolesti, među kojima su najčešće ishemijska bolest srca i cerebrovaskularna bolest, trebala biti društveni prioritet.

Iako u posljednje dvije godine prvi put u Hrvatskoj bilježimo lagani pad mortaliteta od kardiovskularnih bolesti, lani su one odnijele 25.631 život, pri čemu češće pogađaju žene, ali u ranijoj dobi do 65 godina starosti češće stradavaju muškarci.

24.09.2011. 10:17:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    imenko
    24.09.2011. 17:10
    hmm...pojesti voćku nije mala stvar. pogotovo ako se radi o jabuci jer stablo jabuke je dosta veliko...voćka nije isto što i voće, voćka proizvodi voće.
Novi komentar
nužno
nužno