« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
EKO POREZ

Nema više džabe: Ulazak autom u centar Milana od danas pet eura

Svi vozači automobila - osim onih koji imaju električna ili hibridna vozila - trebaju platiti ulaznicu ako žele voziti središtem grada u razdoblju od 7.30 do 19.30

Fotografija vijesti
Više o

Italija

,

Milano

,

eko porez

Ukoliko želite radnim danom automobilom ući u centar Milana, budite spremni izdvojiti pet eura za tu „privilegiju", javlja Hina. Naime, gradski oci odlučili su na taj način smanjiti promet u središtu ovog milijunskog grada, što je uzrokovalo nezadovoljstvo među stanovnicima.

Taj gradski namet, nazvan "Area C" i inspiriran londonskim primjerom, prvi je takve vrste u Italiji, a zamijenio je dosadašnji sustav "Ecopass" kojim se od 2008. naknada naplaćivala samo vozilima koja najviše onečišćuju okoliš, kojih je oko 10 posto u ukupnom broju vozila koja ulaze u grad.

Novim sustavom određuje se da svi vozači automobila - osim onih koji imaju električna ili hibridna vozila - plate ulaznicu od pet eura ako žele voziti središtem grada u razdoblju od 7.30 do 19.30 od ponedjeljka do petka.

Gradska uprava Milana nada se smanjenju prometa u središtu grada od 20 do 30 posto, odnosno gotovo 30 tisuća automobila u prosjeku, kako bi smanjila onečišćenje i osobito količinu sitnih čestica PM 10 u zraku, koja redovno premašuje dopuštenu razinu.

Prvi podaci dostupni u ponedjeljak prije podne pokazuju da se promet, koji je uoči nastupa plaćanja u 7.30 bio 10 posto veći nego uobičajeno, u međuvremenu pao za oko 40 posto. Prihod od nameta vlasti će uložiti u razvoj milanskoga gradskog prijevoza.

"To je naš protokol iz Kyota u malom", objasnio je gradonačelnik Giuliano Pisapia za dnevnik Corriere della Sera. "Uvjereni smo i svjesni da će grad od toga imati velike koristi, počevši od one temeljne, a to je zdravlje", ocijenio je.

No brojni stanovnici središta grada na ratnoj su stazi protiv tog urbanog nameta, unatoč tome što im je gradska uprava odobrila 40 besplatnih ulazaka i potom povlaštenu cijenu "ulaznice" od dva eura. U svojim peticijama njihov odbor "Stanari bez naplate" ističe da imaju "pravo dolaska kući kad to žele i kako to žele, a da ne moraju plaćati namet i provjeravati koliko je sati".

16.01.2012. 18:46:00
Novi komentar
nužno
nužno