« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
SASTANAK RADI SASTANKA

Nema dogovora seljaka i ministarstva poljoprivrede

Poljoprivredne udruge su nezadovoljne i najavljuju izostanak žetve i blokadu granica ako se dogovor o pšenici ne postigne do petka

Ovaj put traktori bi umjesto u Zagreb mogli na granice
Ovaj put traktori bi umjesto u Zagreb mogli na granice (Hrvoje Kusik/CROPIX)
Više o

Ministarstvo poljoprivrede

,

Stjepan Mikolčić

,

prosvjed seljaka

,

Antun Laslo

,

cijena pšenice

,

Mato Mlinarić

,

Slavko Novaković

,

cijena uljane repice

,

Stjepan Kunovec

,

Krešimir Kuterovac

Predstavnici udruga poljoprivrednika nakon današnjeg sastanka s državnim tajnicima Ministarstva poljoprivrede Krešimirom Kuterovcem i Stjepanom Mikolčićem, izrazili su nezadovoljstvo nepostizanjem dogovora te su najavili da će ukoliko se do petka ne postigne dogovor oko zaštitne cijene pšenice organizirati nove prosvjede.

Predsjednik Saveza seljačkih udruga središnje Hrvatske Stjepan Kunovec nezadovoljan je sastankom jer je jedina točka dnevnog reda bila isplata zaostalih poticaja za ratarske kulture iz proljeća prošle godine, a očekivali su razgovore o zaštitnoj cijeni pšenice, ječma i uljane repice. Kunovec napominje kako državni tajnici nemaju kompetencije, niti su ovlašteni da o tome razgovaraju. Ističe kako su naznake koje su im dali vezano za utvrđivanje zaštitne cijene poražavajuće jer nisu niti približne cijenama koje traže seljaci. Kunovec je rekao kako im je na sastanku ponuđeno da se dug za prošlogodišnju proljetnu sjetvu od 205,4 milijuna kuna isplati u ratama do kraja godine, no oni traže da se taj dug isplati do 31. srpnja.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava slavonskih županija Slavko Novaković poručio je da ako seljaci dobiju zaštitnu cijenu pšenice od 1,25 kn/kg, izborit će se da kruh na policama ne košta više od četiri kune.

"Danas je održan sastanak radi sastanka, što nas umara", izjavio je predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci Mato Mlinarić i dodao kako ovaj tjedan očekuju sastanak "s onima koji su na stepenicama Ministarstva, prije nekih 14 dana dali obećanja, te da ta svoja obećanja ispune".

Ukoliko se ne ispune zahtjevi poljoprivrednih udruga (1,25 kn/kg za pšenicu i 2,5 kn/kg za uljanu repicu), bit ćemo prisiljeni blokirati granične prijelaze te niti jedan poljoprivredni proizvod neće ući u zemlju, kazao je Mlinarić. Dodao je kako državni tajnici Krešimir Kuterovac i Stjepan Mikolčić, s kojima su danas razgovarali, imaju volju, ali nemaju novce.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo podsjetio je kako su na zadnjem sastanku predstavnici Vlade obećali da će razgovarati s nositeljima otkupa pšenice. Ako se dogovor ne postigne do kraja tjedna, stav je ZUSSB da se ne ide u žetvu, jer se ona ne može obaviti na ovakav način, kazao je Laslo. Traži od predstavnika Vlade da se do petka održi sastanak te da se postigne dogovor kako bi se moglo ući u žetvu, odnosno da se zna tko će i po kojim cijenama otkupiti pšenicu. Ukoliko se to ne dogodi do petka ZUSSB će u subotu dogovoriti nove prosvjede.

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja poručilo je kako će zajedno s Vladom obaviti zajedničke konzultacije o zahtjevima poljoprivrednka te ih o mogućnosti ostvarenja njihovih zahtjeva izvijestiti do kraja tjedna, priopćeno je iz ministarstva nakon današnjeg razgovora s predstavnicima poljoprivrednika.

Izvor: Hina

23.06.2009. 20:56:27
Novi komentar
nužno
nužno