« Život
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
HE HE

Nekad je bolje biti pesimist?

Optimizam se obično hvali kao pristup životu koji donosi mnoge koristi, no ni pesimizam nije bez svojih prednosti, tvrde psiholozi

Pesimisti imaju bolje veze
Pesimisti imaju bolje veze (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

optimizam

,

pesimizam

,

produktivnost

Optimizam se uvijek izdvaja kao pristup životu koji donosi razne blagodati, no ako pitate psihologe, i pesimizam ima svoje prednosti koje ne bi trebalo zanemariti.

Naime, pesimisti imaju snažnije ljubavne veze, tvrde oni, i to zato što je umjerena doza negativnost korisna iz jednostavnog razloga što se pesimisti hvataju u koštac s problemima i rješavaju ih, dok optimisti vjeruju da će se oni već nekako sami riješiti.

>> Zašto je pesimizam ponekad dobar za nas >>

Uz to, pesimisti su prilično konzervativni u donošenju odluka, puno više promišljaju i u prosjeku donose bitno kvalitetnije odluke od optimista koji se često bacaju na glavu, pa što bude.

Produktivnost pesimista ne može se mjeriti s onom optimista - kao ljudi koji uvijek razmišljaju unaprijed i anticipiraju moguće probleme, imaju spremna rješenja i poslove završavaju brže i kvalitetnije od optimista. Jednako tako, upravo zbog te stalne pripremljenosti, imaju puno veću uvjerljivost u svim pregovorima.

>> Pesimizam je zapisan u genima >>

Naravno, ne smijemo zaboraviti da optimisti dokazano imaju zdravije srce, jači imunitet i općenito su otporniji, što im daje mogućnost bržeg oporavka od problema.

18.01.2015. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno