Nedostatak joda kod djevojaka - jako opasan za njihove buduće bebe
Jod je ključan za tijelo, a veliku ulogu igra u trudnoći - nedostatak može izazvati i mentalnu retardaciju kod beba
Najnovije britansko istraživanje zabrinulo je liječnike rezultatima da više od dvije trećine britanskih teenagerica ima manjak joda u krvi. S obzirom na utjecaj joda u trudnoći, to bi moglo ugroziti buduće generacije jer manjak joda može kod beba uzrokovati niz abnormalnosti, uključujući i mentalnu retardaciju.
Dr. Mark Vanderpump koji je vodio istraživanje tvrdi da utjecaj nedostatka joda u trudnoći nikako ne treba podcijeniti "Mali nedostatak joda utjecat će već na kognitivne sposobnosti djece, a srednji do jači nedostatak može smanjiti kvocijent inteligencije stanovništva za 10-15 bodova."
Glavna funkcija joda u organizmu odnosi se na sintezu tiroidnog hormona, proizvoda žlijezde štitnjače. Više od 60% zaliha joda u organizmu nalazi se pohranjeno u štitnjači, žlijezdi koja je ključni regulator metabolizma. Ostatak se nalazi u krvi, mišićima te kod žena u jajnicima. Tiroidni hormon također je među glavnim regulatorima rasta i razvoja, pa je jod neophodno osigurati u djetinjstvu.
S obzirom na to da je kod britanskih teenagerica uočeno kako ih više od polovice ima blagi, a 16 posto srednji nedostatak joda, pratit će ih se kad budu ostale u drugom stanju kako bi se spriječio negativan utjecaj na još nerođenu djecu.
Ovaj se nedostatak može nadomjestiti uzimanjem nadomjestkom minerala, vitamina i folne kiseline za vrijeme trudnoće, a britanski stručnjaci također traže da se i u Velikoj Britaniji kao što se to radi u Švicarskoj i SAD-u (a i u Hrvatskoj) jod dodaje u konzumnu sol. Taj je način najisplativiji i najučinkovitiji smatraju britanski stručnjaci.
Znaci deficita joda uključuju poremećaj rada štitnjače poznat kao hipotireoza (slab rad ove žlijezde, usporen metabolizam, zamaranje), osjećaj letargičnosti i debljanje.
Jod je svakako najbolje uzimati u hrani pa evo popisa namirnica bogatih jodom:
Kuhinjska sol, jodirana, 1 čajna žličica: 400 mcg
Bakalar, 100 g: 100-400 mcg
Jaje: 18-26 mcg
Kravlji sir: 26-71 mcg
Škampi, 100 g: 21-37 mcg
Kuhana govedina 100 g: 8 mcg
Sir - tvrdi, 33 g: 5-23 mcg
Novi komentar