« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 10 dana
STRAVA!

Ne šaljite kućne ljubimce u klaonicu!

Prijatelji životinja pisali Ministarstvu poljoprivrede zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

Klaonica

Ponukana upitima zabrinutih građana, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis ministrici poljoprivrede Mariji Vučković o sudbini svinja koje građani drže kao kućne ljubimce, kao i onima koje nisu namijenjene uzgoju, a drže ih pojedina ekološka imanja i OPG-ovi. Naime, zbog Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj dosad je preventivno usmrćeno na tisuće svinja. Iz Udruge, izražavajući duboko žaljenje zbog svih dosad usmrćenih životinja, kažu da bi iz toga trebale biti izuzete svinje kućni ljubimci, odnosno one koje trenutačno nisu namijenjene uzgoju i klanju.

„Svinje koje se drže kao kućni ljubimci građana ili OPG-a ne razmnožavaju se, ne koriste se za daljnji uzgoj i ne idu u klaonicu, nego su doživotno smještene kod svojih skrbnika, jednako kao što je to slučaj sa psima i mačkama kao kućnim ljubimcima. Apsurdno je životinju koja je član nečije obitelji poslati u klaonicu. Smatramo da se za njih kao mjere kontrole trebaju uvesti mjere kao za pse, a to su izolacija, obavezno označavanje mikročipom i upis u upisnik kućnih ljubimaca Lysacan", predlažu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da te životinje, baš kao i psi i mačke, nisu namijenjene klanju, a kućanstva i imanja na kojima se nalaze ne prodaju ih i nisu u prometu životinja za uzgoj i klanje. Stoga je nelogično i veterinarski neopravdano da se Naredba odnosi i na njih.

Ujedno naglašavaju važnost reguliranja statusa domaćih životinja koje su kućni ljubimci: „Činjenica je da se broj svinja kućnih ljubimaca povećava i da se njihov status treba trajno riješiti. Postoje svinje i druge domaće životinje kućni ljubimci i postoje domaće životinje trajno smještene u utočišta. Država za njih treba propisati drukčije mjere u slučaju pojave zaraznih bolesti i evidentirati ih."  

Prijatelji životinja pritom pojašnjavaju da unatoč tome što su za svinje koje nisu u sustavu uzgoja nužne drukčije mjere, tragedija je i svakodnevno klanje svinja, koje ljudi jedu. Intenzivan uzgoj životinja za hranu povezan je sa širenjem mnogih bolesti i zaraza.

„Najjednostavnije i najhumanije rješenje u borbi protiv zaraznih bolesti životinja i zoonoza je okretanje veganskim proizvodima kao etičnijim ekološkijim i održivijim načinom življenja", zaključuju Prijatelji životinja. Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.  

20.10.2023. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno