« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
APEL

Ne otvarajte zoološki vrt!

Varaždinski gradonačelnik šokirao najavom: Gradit ćemo zoološki vrt!

Zoološki vrtovi su tužna mjesta
Zoološki vrtovi su tužna mjesta (Prijatelji životinja)
Više o

Varaždin

,

Zoološki vrt

Dok napredne zapadne zemlje, potaknute sve učestalijim i brojnijim kritikama, napuštaju koncept zooloških vrtova, gradonačelnik grada Varaždina najavio je gradnju mini zoološkoga vrta na području Belih kipa kraj Varaždina, prvotno zamišljenom za izgradnju rekreacijskog centra, utočišta za pse i mačke te oporavilišta za divlje životinje. Iz udruge Prijatelji životinja navode da su zoološki vrtovi zastarjeli koncept zatočavanja životinja i pozivaju grad Varaždin da odustane od gradnje zoo-vrta.

„U zapadnim zemljama zatvaraju se zoološki vrtovi jer ne mogu ispuniti kriterije koji su značajno postroženi u odnosu na vrijeme kada se u Hrvatskoj osnovao naš najveći zoološki vrt, onaj u Zagrebu.

Postojeći Pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova rađen je prema Zakonu o dobrobiti životinja iz 1999. te nije usklađen s postojećim Zakonom o zaštiti životinja, kao ni s regulativom EU-a. Zato je rizično ulaziti u projekte i ulagati proračunska sredstva u gradnju objekata čiji izgradnja i rad ovise o propisu koji će se sigurno mijenjati", rekla je Natalija Svrtan iz udruge Prijatelji životinja.

No kao glavni razlog za protivljenje ideji zoološkoga vrta navodi činjenicu da su to zatvori za životinje koje su prisiljene provesti cijeli život u istom monotonom okruženju. „Zoološki vrtovi ne mogu imati edukativnu svrhu jer je u njima životinjama onemogućeno iskazivanje njihova prirodnog ponašanja i potreba, a sve je podređeno ljudskoj zabavi. Iako bi većina životinja dnevno propješačila više kilometara, u zoološkim vrtovima žive u skučenim nastambama, bez mogućnosti izlaganja prirodnim poticajima koji su važni za održavanje njihova psihičkog zdravlja. Posljedice su teška depresija i drugi psihički poremećaji koji rezultiraju samoozljeđivanjem i stereotipnim ponašanjem te, na kraju, i fizičkim propadanjem", navela je Svrtan.

Istaknula je da su na patnje životinja osobito osjetljiva djeca koja intuitivno shvaćaju da su životinje zatočene i nesretne te, zahvaljujući informacijama dostupnima na internetu, razumiju da to nisu mjesta na kojima mogu nešto naučiti o životinjama. Zoološki vrtovi trebaju izumrijeti, a budućnost su utočišta za životinje koja svojim prostranim prirodnim ambijentom i uvjetima življenja oponašaju njihova prirodna staništa. Životinje se u njih smještaju samo ako nisu sposobne samostalno preživjeti u prirodi te su spas za ozlijeđene divlje životinje ili one koje su dio života provele u zatočeništvu.

Prijatelji životinja predlažu da grad Varaždin iskoristi prostor Belih kipa u skladu s prvotnim planovima, a koji su uključivali rješenja koja ne kompromitiraju integritet životinja, već doprinose njihovoj dobrobiti, kao i očuvanju bioraznolikosti koja je, kako potvrđuju brojne znanstvene spoznaje, postala važna karika u održivom razvoju. Gradonačelnika Varaždina pozivaju da razmotri mogućnost osnivanja botaničkog vrta koji nedostaje u Varaždinskoj županiji, a za što bi prostor Belih kipa bilo idealno mjesto. Dobrodošlo je i, primjerice, utočište za konje koje nedostaje Hrvatskoj, a vrlo je potrebno.

Više informacija o zoološkim vrtovima nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.  

29.02.2020. 12:44:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Cranberry
  01.03.2020. 12:23
  Jadne životinje u zološkim vrtovima ograničene su kretanjem niti im je to prirodno stanište
 2. avatar
  armando
  01.03.2020. 19:22
  cranbery ljube pusaaa da eto nazalost je tako :(
 3. avatar
  Cranberry
  02.03.2020. 09:22
  pusa pa da kakav im je to život u zološkom vrtu :(
 4. avatar
  armando
  02.03.2020. 09:28
  tuzno ali treba im bar omoguciti vece kretanje a ne kaveze :(
 5. avatar
  Cranberry
  02.03.2020. 09:38
  da jadni oni majmuni :(
 6. avatar
  armando
  02.03.2020. 09:42
  i meni h je zao':((((bio sam uzoo davno 1993 u st ,,mislim da ga vise nemna tamo zatvoren
Novi komentar
nužno
nužno