« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
SJAJNO!

Kitovi i dupini iz zatočeništva dobivaju novi dom u divljini

Organizacija je tražila zaštićeno područje od oko 100 hektara vodene površine, što je oko petina veličine Monaca, s dubinom koja doseže do 15 metara

Free Willy :)
Free Willy :) (Arhiva)
Više o

orka kit ubojica

,

beluga kit

Dobrotvorna organizacija koja djeluje pod nazivom 'Utočište za kitove', predložila je da zaljev na istočnoj obali Kanade postane mjesto na kojemu će se nastaniti dvije vrste kitova - orke i beluge, nakon života provedenog u zatočeništvu.

Članovi organizacije su, među stotinjak potencijalnih lokacija na obalama kanadske Britanske Kolumbije i Nove Škotske te američke države Washington, odabrali upravo ovaj u području Nove Škotske, piše BBC.

Surađivat će s mjesnim vlastima da bi ondje doveli osam kitova koji će trajno boraviti u tom području. Kažu kako se nadaju da će prve kitove dočekati do kraja 2021. godine.

Riječ je o Port Hilfordu, maloj priobalnoj zajednici, od Halifaxa udaljenoj oko 200 km, koja "nudi prostran zaljev s izlaskom na ocean, no istodobno zaštićen od oluja".

Organizacija je tražila zaštićeno područje od oko 100 hektara vodene površine, što je oko petina veličine Monaca, s dubinom koja doseže do 15 metara.

Lokacija je morala zadovoljiti posebne uvjete - točno određenu temperaturu i morski salinitet, morala je biti zaštićena od ekstremnih vremenskih uvjeta, posjedovati prostor za objekte potrebne za brigu o životinjama, kao i mjesto za održavanje odgojnih aktivnosti".

Dr. Lori Marino, predsjednica neprofitne organizacije, rekla je da je u izboru mjesta nakon dvogodišnje potrage prevagnuli interes i angažman što su ih izložile lokalne zajednice.

Dodaje kako se nada da će se šest do osam beluga i vjerojatno nekoliko orki trajno nastaniti u zaljevu jer kitovi koji su došli na život i koji su ranije živjeli u zatočeništvu, ne mogu biti pušteni u divljinu.

Vjeruje se da orke i beluge pate u zatočeništvu, zbog čega organizacije koje vode računa o njihovoj zaštiti žele ovu praksu okončati.

Kanada je, primjerice prošlog lipnja usvojila zakon nazvan "Free Willy", kojim se zabranjuje držanje dupina i kitova u zatočeništvu, osim u slučajevima spašavanja, rehabilitacije, znanstvenog istraživanja ili ako je posrijedi dobrobit životinje.

Dvije beluge koje su njihovi vlasnici tijekom 2019. povukli iz predstava u jednome kineskom akvariju, nedavno su upućene u posebno utočište na Islandu, gdje će nastaviti živjeti, a u dogledno bi im se vrijeme moglo pridružiti još kitova beluga.

Organizacija 'Utočište za kitove' uskoro kani surađivati i s ostalim lokalnim zajednicama da bi se vizija utočišta za kitove privela kraju i da bi se započeo regulatorni proces.

I državni akvarij u Baltimoreu traži lokaciju koja bi poslužila kao utočište za njihovu koloniju velikih pliskavica (dupina).

28.02.2020. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno