« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Nastavljen pad cijena nafte na svjetskim tržištima

Cijena nafte pada, ali benzin ne prati u stopu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

cijena nafte

,

OPEC

,

tropska oluja Fay

Cijene nafte na svjetskim tržištima u utorak su se približile razini od oko 112 dolara za barel, pojeftinivši nakon prolaska opasnosti od tropske oluje za naftnu infrastrukturu Meksičkog zaljeva.

Na američkom tržištu barel sirove nafte pojeftinio je 71 cent, na 112,16 dolara, dok je na tržištu u Londonu oslabio 73 centa, na 111,21 dolar.

Cijene su oslabile nakon prolaska opasnosti od tropske oluje Fay, šeste oluje ovogodišnje atlantske sezone uragana, za naftnu infrastrukturu u Meksičkom zaljevu. Fay nije dosegnula jačinu uragana niti izazvala prekide proizvodnje u toj ključnoj regiji američke naftne industrije.

Nakon što je cijena nafte oslabila ukupno 24 posto s rekordnih iznad 147 dolara za barel dosegnutih sredinom srpnja, ulagači su podijeljenih stajališta glede prognoza daljnjih kretanja na naftnim tržištima. "Tržište je očito podijeljeno na one koji očekuju novi rast cijena i one koji su uvjereni da će cijene padati", kaže jedan broker.

Pad potražnje za naftom u SAD-u i drugim razvijenim zemljama uslijed nastavljenog usporavanja njihovih gospodarstava nastavlja vršiti pritisak na cijene. Istodobno, rast kineske potražnje i dalje je snažan i mogao bi izazvati snažan rast globalne potražnje za energijom s očitim implikacijama na dugoročne cijene nafte.

Ulagači koji se oslanjaju na statistike i povijesne podatke u procjeni tržišnih kretanja pažljivo prate kretanja cijena oko razine od 110-111 dolara. Prema njihovim riječima, s tih bi razina cijene ponovno mogle ojačati no, padnu li ispod njih, mogu se očekivati daljnji padovi.

"Prisutna je snažna podrška povlačenju cijena ka razini od 100 dolara za barel. Sada smo od nje udaljeni samo 10 dolara, i ne bi me iznenadilo da do idućeg mjeseca cijene padnu na 105 dolara za barel", kaže Jonathan Kornafel, direktor za Aziju tvrtke Hudson Capital Energy.

Barel košarice OPEC-ove nafte u ponedjeljak je poskupio na 108,68 dolara, sa 107,88 dolara u petak, priopćeno je iz sjedišta tog naftnog kartela u Beču. (HINA)

19.08.2008. 14:49:37
Novi komentar
nužno
nužno