« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Prošla najveća smjena turista

Na autocestama za vikend 32,12 milijuna kuna od cestarine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta, CROPIX)
Više o

Hrvatske autoceste

,

smjena turista

,

naplata cestarine

Autocestama u Hrvatskoj je proteklog, trećeg kolovoškog vikenda ukupno prošlo 907.132 vozila, od kojih su četiri tvrtke-koncesionari autocesti uprihodovale ukupno 32,12 milijuna kuna od cestarine, pokazuju podaci dobiveni iz te četiri tvrtke.

Po podacima Hrvatskih autocesta (HAC) na svim je autocestama u nadležnosti te tvrtke u tri je dana vikenda, od 15. do 17. kolovoza ove godine, bilo ukupno 469.257 vozila te je naplaćeno gotovo 19,81 milijun kuna od cestarina, bez PDV-a.

U odnosu na isti vikend prošle godine, ističu iz HAC-a, promet vozila bio je veći za 2,06 posto, a iznos naplaćene cestarine viši za 4,88 posto.

Iz HAC-a su danas istodobno izvijestili da je u prvih sedam mjeseci ove godine po svim 'njihovim' autocestama prošlo 10,41 posto više vozila u odnosu na isto razdoblje prošle godine ili 17,66 milijuna. Za 5,13 posto povećan je i ukupan iznos naplaćene cestarine, na 693,28 milijuna kuna.

Od toga je najveći broj vozila, 171.995, i najveći iznos cestarine, 6,76 milijuna, ostvaren na autocesti Zagreb-Rijeka, odnosno od Zagreba prema Rijeci i obrnuto.

Vikend započeo već u četvrtak

U usporedbi s najbližim prošlogodišnjim vikendom takav je promet na toj dionici, kako napominju iz ARZ-a, za oko 2 posto slabiji.

No, podsjećaju i da je ove godine to zapravo bio produženi vikend jer je blagdan Velike Gospe 'pao' petkom, pa im je već i četvrtak donio, kako kažu, rekordan dnevni promet s ukupno 41.795 vozila samo prema jugu.

Stoga ističu da, ako se u obzir uzmu sva četiri dana tog produženog vikenda, ukupan im je promet na postajama od Zagreba do Rijeke i obrnuto za oko 5 posto bio bolji nego lani.

Ono što se ne može usporediti s prošlom godinom je pak promet vozila i prihod od cestarine na postajama Krk (Krčki most) i Rupa, koji su od ove godine iz HAC-a prešli u sustav ARZ-a.

Te je dvije postaje ARZ-a ukupno od petka do nedjelje prošlo 96.710 vozila (67.641 Krk i 29.069 Rupa), od kojih je naplaćeno ukupno nešto malo više od milijun kuna cestarine.

Iz svih tvrtki ističu i da iako je protekli vikend bio jedan od jačih ove godine, naglašavaju da i danas (u ponedjeljak) bilježe vrlo intenzivan promet, što očekuju i u iduća dva tjedna, sve do početka školske godine 1. rujna, i to ne samo vikendima nego i radnim danima.

18.08.2008. 14:32:15
Novi komentar
nužno
nužno