« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
BARACK OBAMA:

Nastavak gradnje židovskih naselja otežava uspostavu mira

Izraelska sigurnost je od vitalnog nacionalnog interesa za SAD i pobrinut ćemo se da Izrael bude siguran, poručio je Obama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Barack Obama

,

židovska naselja

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je izjavio da bi nastavak gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu mogao opasno ogorčiti Palestince, javljaju agencije.

"Nastavak igradnje naselja ne pridonosi izraelskoj sigurnosti i otežat će uspostavu mira sa susjedima", kazao je Obama koji je u posjetu Kini, navodi agencija Reuters.

Također je istaknuo da bi nastavak gradnje naselja mogao ogorčiti Palestince i dovesti do vrlo opasnog stanja.

Postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca za Obamu je jedan od vanjskopolitičkih prioriteta, ali je napredak u pregovorima dviju strana nezamjetan.

"Stanje na Bliskom istoku jako je teško. Već sam puno puta rekao i ponovit ću opet: izraelska sigurnost je od vitalnoga nacionalnog interesa za SAD i pobrinut ćemo se da Izrael bude siguran", istaknuo je Obama u razgovoru za Fox News.

Osvrnuvši se i na kritike zbog odluke njegove vlade da se odgovornima za terorističke napade 11. rujna sudi na civilnom sudu, Obama je izrazio uvjerenje da će biti proglašeni krivima i osuđeni na smrtnu kaznu, javlja agencija Associated Press.

Ustvrdio je kako prava dana osumnjičenu planeru napada 11. rujna Halidu Šeiku Mohamedu neće nitko držati uvredljivim "kad bude osuđen i kad se smrtna kazna primijeni nad njim".

Brzo je dodao kako ne kani predviđati ishod Mohamedova suđenja te da će se time baviti državni odvjetnici, sudac i porota. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 18:08:14
Novi komentar
nužno
nužno