« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NAKON ANALIZE

Iran odbija prebaciti uran u inozemstvo

Nećemo u inozemstvo prebaciti naš uran, ali spremni smo na razmjenu u Iranu, poručili su dužnosnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Iran

,

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Manušer Motaki

Iran odbija prebaciti svoj slabo obogaćen uranij u inozemstvo, ali je spreman razmotriti istodobnu razmjenu urana za gorivo u samu Iranu, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki, prenosi agencija Isna.

"Obavili smo tehničku i gospodarsku analizu. Nećemo u inozemstvo prebaciti naš uran obogaćen 3,5 posto. Spremni smo razmotriti istodobnu razmjenu u Iranu", rekao je Motaki, prenosi Isna.

Motakijeva izjava znači da Iran odbija plan sporazuma kakav je predložila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) 21. listopada nakon dva i pol dana pregovora između Irana, SAD-a, Rusije i Francuske.

Zapadni diplomati drže da bi, po tom sporazumu, velik dio iranskog slabo obogaćena urana (3,5 posto) trebalo prebaciti u Rusiju na dopunsko obogaćenje, a zatim u Francusku kako bi mogao poslužiti kao gorivo za iranski istraživački reaktor. Po prijelaznom rješenju Iran bi poslao obogaćeni uran na skladištenje u Tursku.

Motaki je dodao da Iran želi novi tehnički sastanak sa SAD-om, Rusijom i Francuskom pod okriljem IAEA-e, s kojima bi razgovarao o razmjeni njegova slabo obogaćena urana za gorivo.

Ustvrdivši da iransko izaslanstvo u Beču nikad nije prihvatilo sporazum kakav predlaže IAEA, istaknuo je da to izaslanstvo nije ovlašteno prihvatiti takvu odluku na licu mjesta. Dodao je da je ono tek navelo da će se taj "prijedlog razmatrati u Teheranu".

Po najnovijem izvješću IAEA, Iran je do sada proizveo 1.763 kg slabo obogaćenog urana. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 18:49:30
Novi komentar
nužno
nužno