« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
SUPER

Napravite si čaj od kamilice

Čaj od kamilice već se dugo koristi kao tradicionalni narodni lijek za širok spektar zdravstvenih problema

Ovo je stvarno dobar čaj...
Ovo je stvarno dobar čaj... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kamilica

,

dobrobiti

,

čaj od kamilice

Čaj od kamilice je jedan od onih koji će vam uvijek kuhati mama ili baka kad pomisli da ste se prehladili ili da vam jednostavno treba malo topline.

Kamilica sadrži kemikalije zvane flavonoidi. To je vrsta hranjivih sastojaka prisutnih u mnogim biljkama i igraju značajnu ulogu u ljekovitom djelovanju kamilice.

Istraživači još nisu sigurni koje su druge kemikalije prisutne u kamilici i koje su odgovorne za njene blagodati. Evo koje su blagodati povezane s čajem od kamilice.

Može pomoći osobama koje boluju od raka - neke studije sugeriraju da čaj od kamilice može ciljati stanice raka ili spriječiti njihov razvoj, no potrebna su dodatna istraživanja koja bi definitivno potvrdila. Također, većina takvih istraživanja promatrala je kliničke modele na životinjama, a ne na ljudima. Studija iz 2012. godine uspoređivala je snage čajeva od nevena i kamilice u borbi protiv raka. Oboje su mogli selektivno ciljati tumore raka, ali učinci čaja od nevena bili su snažniji. Treba napomenuti da pacijenti koji imaju rak ne smiju zanemarivati propisane liječničke tretmane.

>> Čajem od kamilice do zdravlja i linije >>

Može usporiti ili prevenirati osteoporozu - osteoporoza je progresivan gubitak gustoće kostiju. Ovaj gubitak povećava rizik od loma kostiju i iskrivljenog držanja. Iako se ovo stanje može razviti kod bilo koje osobe, najčešće se javlja kod žena u menopauzi. Smatra se da bi to moglo biti posljedica učinka estrogena. Studija iz 2004. godine otkrila je da čaj od kamilice može imati anti-estrogene učinke. Osim toga, studija je utvrdila da čaj od kamilice promiče gustoću kostiju, no autori studije upozoravaju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se dokazala ta povezanost.

Pomaže kod nekih problema s kožom - mala studija iz 1987. godine otkrila je da primjena ekstrakta kamilice izravno na ranu može pomoći da ona brže zacijeli. Nadalje, nekoliko drugih studija otkrilo je da masti od kamilice mogu pomoći kod ekcema i blagih upalnih stanja kože, iako nisu toliko učinkovite kao krema s hidrokortizonom.

>> Sve prednosti čaja od kamilice >>

Pomaže u spavanju i opuštanju - smatra se da čaj od kamilice pomaže ljudima da se opuste i lakše zaspu. Mnogi istraživači vjeruju da čaj od kamilice može funkcionirati poput benzodiazepina. Benzodiazepini su lijekovi na recept koji mogu smanjiti anksioznost i uspavati osobu. Neka istraživanja sugeriraju da se kamilica veže na benzodiazepinske receptore.

Snižava šećer u krvi i dobar je za dijabetičare - neka istraživanja pokazala su da čaj od kamilice može smanjiti razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Čaj od kamilice ne može biti zamjena za lijekove za dijabetes, ali može biti koristan dodatak postojećim tretmanima.

Smanjivanje menstrualnih bolova - nekoliko studija povezalo je čaj od kamilice s ublažavanjem menstrualnih grčeva. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da konzumiranje čaja od kamilice tijekom mjesec dana može smanjiti bol uzrokovanu menstrualnim grčevima. Žene koje su sudjelovale u tom istraživanju također su izvijestile da su bile manje anksiozne i manje pod stresom tijekom tog razdoblja.

>> Najzdraviji čajevi na svijetu >>

Smanjuje upalu - upala je reakcija imunološkog sustava u borbi protiv infekcije. Čaj od kamilice sadrži kemijske spojeve koji mogu smanjiti upalu. Međutim, dugotrajna upala povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući hemoroide, gastrointestinalne bolove, artritis i autoimune poremećaje.

Ublažava simptome prehlade - neke studije sugeriraju da udisanje pare s ekstraktom kamilice može ublažiti neke simptome prehlade, piše Medical news today, no potrebno je provesti dodatna istraživanja koja bi jednoznačno utvrdila tu vezu.

Treba napomenuti da bi čaj od kamilice neke osobe trebale izbjegavati. To uključuje osobe s teškim alergijskim reakcijama, osobito na pelud ili proizvode koji sadrže kamilicu. Čaj od kamilice ne bi trebali piti ni mlađa djeca i novorođenčad.

18.04.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.04.2021. 10:13
    obozavam kamilicu
Novi komentar
nužno
nužno