« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
pubertetsko ponašanje

Napaljeni delfin terorizira novozelandske surfere i kupače

Dupin Moko ušao je u pubertet i zabavlja se rušenjem surfera, a mogao bi se pokušati pariti sa ženskom osobom

(Wikipedia)
Više o

spasilačka služba

,

dupin Moko

,

surferi

,

kupači

,

novozelandski dupin

,

napaljeni dupin

,

Gisborne

Dupin po imenu Moko prije nekoliko godina postao je turistička atrakcija luke Gisborne na Novom Zelandu, no ovih je dana počeo zadavati probleme kupačima i surferima. Prije šest mjeseci ušao je u pubertet i postao agresivan.

Omiljena mu je zabava ovih dana rušenje lokalnih surfera s dasaka, prevrtanje kajaka i napadanje djelatnica spasilačke službe, zbog čega je izdano i upozorenje za turiste.

Samo u posljednja dva tjedna spasioci su morali intervenirati šest puta kako bi spasili osobe koje je Moko napadao i zamalo ih utopio. Nestašni dupin težak je oko 200 kilograma pa opasnost nije nimalo bezazlena.

Stručnjaci smatraju da se tako ponaša jer je izgubio povezanost sa svojom vrstom te se zbog socijalizacije s ljudima vidi kao "ljudski partner". Čak postoji mogućnost da se Moko pokuša pariti sa ženskom osobom, budući da se toliko vezao uz ljude.

Iz novozelandske Uprave za zaštitu prirode upozoravaju da bi Moko zbog svoje probuđene pubertetske naravi mogao čak i ugristi i izmrcvariti nekoga sa svojih 26 zubi. Sve one koji pokušaju plivati s Mokom, prema odluci lokalnih vlasti, čeka kazna pa će ovo, prema pisanju novozelandskih medija, biti "dugo usamljeno ljeto za Moka".

Svi se nadaju da će Moko, kad se osjeti odbačenim od ljudske vrste, vratiti u neko od jata dupina koji plivaju u okolnim vodama.

10.12.2009. 10:19:00
Novi komentar
nužno
nužno