« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
Humano umiranje?

Egzekucija pomoću nove smrtonosne injekcije

Osuđeni ubojica Kenneth Biros postao je prva osoba u SAD-u koja će biti smaknuta uz pomoć nove verzije smrtonosne injekcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

smrtna kazna

,

egzekucija

,

smrtonosna injekcija

Država Ohio preispitala je cijelu proceduru nakon što je propala egzekucija u rujnu. Naime, izvršitelji su satima tražili prikladnu venu, pogađajući kost i mišić u 18 pokušaja.

Prema novoj proceduri koristit će se samo jedna droga umjesto dosadašnje tri, s pomoćnim planom ukoliko to ne uspije. Ako nova injekcija ne bude funkcionirala, izvršitelji mogu ubrizgati drogu direktno u mišiće umjesto u vene. Ova odluka trebala bi zaustaviti tužbe kojima se želi ukazati da je smaknuće uz pomoć tri droge vrlo bolno.

Liječnici i odvjetnici slažu se da samo doza thiopental sodiuma ne uzrokuje bol. No stručnjaci za smrtnu kaznu tvrde kako novom metodom osuđeniku treba dulje da umre.

Porijeklo smrtonosne injekcije veže se za 1977. godinu u Oklahomi. Radi se o izumu liječnika koji je želio pronaći humaniju alternativu od električne stolice. Uz pomoć stručnjaka za anesteziju, došlo se do kombinacije tri droge, s namjerom da se smaknuće učini relativno bezbolnim.

Trenutačno se 34 od 36 američkih država još uvijek oslanja na kombinaciju tri droge, brzodjelujući anestetik thiopental, droga koja izaziva paralizu mišića pancuronium bromide, te potassium chloride koji zaustavlja rad srca.

No iskustvo pokazuje da taj režim ne funkcionira uvijek efektivno kako se očekuje. Nekim osuđenicima treba duže da umru, dok su drugi vrlo uznemireni.

10.12.2009. 17:11:11
Novi komentar
nužno
nužno