« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
blokiranje

Bolna sjećanja možemo izbrisati u šest sati

Nova istraživanja pokazuju da određene strahove možemo blokirati, što bi moglo pomoći osobama koje pate od PTSP-a

(Dreamstime)
Više o

PTSP

,

strah

,

Anke Ehlers

,

bolna sjećanja

Znanstvenici Sveučilišta u New Yorku objavili su u časopisu Nature studiju u kojoj su pokazali da se bolno ljudsko sjećanje može izbrisati u roku od šest sati ako se pravovremeno djeluje.

Dobrovoljne sudionike istraživanja znanstvenici su spojili na elektrode i pokazivali im slike obojenih kvadrata koje su ih uplašile. Svaki put kad su im pokazali sliku, stresle su ih elektrode. Dan kasnije stručnjaci su uspjeli odagnati strah i ponovno im pokazivali iste slike ali ovaj put bez šokova.

To je djelovalo, ali samo ako se ispitanik prije toga sjetio užasnog iskustva, i to ne duže od šest sati prije početka postupka.

Znanstvenici kažu i da tretman blokira strah samo za jedan obojeni kvadrat kojega se ispitanik u određenom trenutku prisjetio, a ova nova saznanja mogla bi pomoći ljudima koji pate od PTSP-a.

Prof. Anke Ehlers, stručnjakinja za PTSP na londonskom Institutu za psihijatriju kaže da razgovor o traumatskom sjećanju svakako može pomoći, a ljudima se mora pomoći da shvate kako to sjećanje nije stvarnost.

10.12.2009. 07:32:53
Novi komentar
nužno
nužno