« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
PRIPAZITE

Namirnice koje ne smijemo zamrzavati

Zamrznuta hrana ne mora biti ništa lošija od svježe, ako znate što ste zamrznuli i kada, no ove namirnice nemojte zamrzavati ni za živu glavu

Evo što ne ide u frizer
Evo što ne ide u frizer (Shutterstock)
Više o

smrznuta hrana

,

zamrzavanje hrane

,

savjeti

Mogućnost zamrzavanja namirnica ponekad spašava u situacijama u kojima ne stignemo uvijek kuhati nanovo, pa samo "na brzinu nešto podgrijemo", a neke namirnica nam čuva od kvarenja i do nekoliko mjeseci, no, nije svaka hrana pogodna za to.

Evo popis hrane za koji Huffington Post upozorava da je opasno zamrznuti

Jaja - moglo bi napuknuti i tako otvoriti prostor za ulazak bakterija.

Krumpiri - osim ako se radi o inače tvornički ili domaće zamrznutim krumpirićima (pomess frites), krumpiri će loše reagirati na zamrzavanje. Mogu postati vodenasti, mekani, i privući bakterije.

Mliječni proizvodi - jogurit, vrhnja, mlijeko, kreme... Mliječni proizvodi uglavnom nisu prijatelji zamrzavanja.

Određeno voće i povrće - primjerice, lubenica i krastavci. Svako voće i povrće koje previše promijeni strukturu i boju nakon odmrzavanja zapravo bi trebalo izbjegavati držati u hladnjači.

Pohana hrana - ako zamrznete pohanu hranu, ono što je nekad bilo fino i hrskavo pretvorti će se u nešto bljutavo. Izgubit će i na okusu, tako da je bolje da je pohate onda kada je mislite i konzumirati.

Sir - izgubit će na obliku i strukturi.

Skuhana tjestenina - neke se tjestenine mogu čuvati zamrznute prije kuhanja, no općenito ćete, ako zamrznete skuhanu tjesteninu, poslije dobiti neku čudno masu vodenastog i nejestivog tijesta.

Začini - smrznuti začini gube na okusu i teksturi jednom kada ih se odmrzne, pa gube svoju funkciju i hranjivu vrijednost. Također, mogli bi dobiti i drugačiji, uglavnom 'odvratan' okus.

Začinjeni preljevi - njih je najbolje koristiti kada su svježi, a kada ih jednom zamrznete, više neće imati uopće, ili jednak okus. Primjerice, ako zamrznete majonezu, odvojit će se neki sastojaci, poput ulja i jaja, i sve će završiti kao neka čudna neupotrebljiva tekućina.

15.03.2016. 15:29:00
Novi komentar
nužno
nužno