« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
PRIPAZITE

Namirnice koje dižu rizik od dijabetesa

Osobe koje imaju predijabetes imaju povišene razine glukoze (šećera) u krvi, no u toliko mjeri kao osobe koje imaju dijabetes tipa 2

Malo pripazite...
Malo pripazite... (Arhiva)
Više o

dijabetes

,

namirnice

,

dijabetes tip 2

Dijabetes je pošast, jer ga sve više ljudi ima, a najčešći razlog je nezdrava prehrana u svim mogućim varijantama, naročito u Americi.

Primjerice, više od 34 milijuna Amerikanaca, odnosno svaki deseti, ima dijabetes, a 90 do 95% njih ima dijabetes tipa 2. Smatra se da dijabetes tipa 2 uzrokuje loša prehrana i nedostatak tjelovježbe.

Osim toga, vjeruje se da svaki treći Amerikanac ima predijabetes, a 84% osoba uopće nije svjesno da ga ima.

Osobe koje imaju predijabetes imaju povišene razine glukoze (šećera) u krvi, no u toliko mjeri kao osobe koje imaju dijabetes tipa 2.

Kod osoba kojima je dijagnosticiran predijabetes stanice u tijelu ne reagiraju pravilno na inzulin i kao rezultat toga, gušterača proizvodi više inzulina.

Ako se taj proces nastavi, gušterača se može iscrpiti i dovesti u stanje da više ne može proizvoditi dovoljno inzulina.

Osobe kojima je dijagnosticiran predijabetes mogu spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2, a to se može postići boljim odabirom hrane, tjelovježbom gubitkom kilograma.

Ove četiri namirnice biste trebali izbjegavati jer mogu povećati rizik od razvoja dijabetesa.

Alkohol - "Kronična konzumacija alkohola može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 zbog negativnog utjecaja alkohola na gušteraču", rekla je nutricionistica Sydney Greene. "Kada dođe do upale gušterače, smanjuje se njezina sposobnost stvaranja inzulina, što povećava rizik od razvoja dijabetesa", dodala je.

>> Koliko dijabetes skraćuje život? >>

Obrađeni, rafinirani ugljikohidrati - bijeli kruh, tjestenina, riža i peciva sadrže visoki glikemijski indeks što znači da brzo oslobađaju glukozu (šećer), što može dovesti do skoka razine šećera u krvi. Osobe kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 ove namirnice trebaju jesti u umjerenim količinama, jer bi konzumacijom velikih količina ugljikohidrata mogli doći u hiperglikemijsko stanje. Hiperglikemija se opisuje kao stanje u kojem je razina šećera u krvi previsoka. Ako se hiperglikemija ne liječi, može postati ozbiljna. Osim toga, može uzrokovati niz komplikacija, uključujući nuspojave poput dijabetičke kome, ali i dugotrajne zdravstvene probleme, poput oštećenja bubrega i kardiovaskularnih bolesti.

>> Dijabetes je opasan za mozak >>

Punomasni sladoled - porcija sladoleda može sadržavati više od 100 grama šećera, piše Eat this. Osim toga, punomasni sladoled obično sadrži i zasićene masti. Sve to može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, navodi Američko udruženje za dijabetes. Dakle, ne biste trebali jesti previše sladoleda.

>> Dugo spavanje tijekom dana ukazuje na dijabetes >>

Zašećerena pića - "Prema Američkom udruženju za srce (AHA), muškarci i žene ne bi trebali unositi više od 36 grama, odnosno 25 grama dodanog šećera dnevno. Primjerice, jedna čaša ledenog čaja može sadržavati oko 15 grama šećera", pojasnila je Greene. Konzumiranje tolike količine šećera odjednom može prouzročiti veliki skok šećera. Greene savjetuje da se zašećerena pića trebaju konzumirati u umjerenim količinama.

14.04.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.04.2021. 18:27
    sve pomalo
Novi komentar
nužno
nužno