« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
TEORIJA

Najzdravija je - bakina kuharica?

Umjesto da jedemo manje i vježabmo više, trebali bi jesti kao što su jeli naši preci - voditi se genetskim i kulturnom nasljeđem kad je u pitanju prehrana

Bakina je kuhinja najbolja! :)
Bakina je kuhinja najbolja! :) (Arhiva)
Više o

zdrava prehrana

,

stara jela

Raznolika prehrana ključ je zdravlja. Ili možda ipak nije? U knjizi 100 milijuna godina hrane liječnik i antropolog Stephen Le tvrdi da suvremeni čovjek unosi previše kalorija u odnosu na njegove pretke, a taj višak kalorija odgovoran je za brojne bolesti koje ga pogađaju.

Danas hrane ima u izobilju i nadohvat nam je ruke što uopće nije dobro za ljudski organizam, drži Le.

Ljudi su podložniji alergijama i skloniji kroničnim bolestima, nego prije.

Lejeva obitelj se iz Vijetnama preselila u Ottawu 60-ih godina prošlog stoljeća. On je završavao studij medicine na Sveučilištu u Kaliforniji kada je njegova majka oboljela od raka dojke i preminula tri mjeseca kasnije u 66 godini, samo dvije godine nakon svoje majke koja je umrla u 92. 

Kako kaže Le, njegovi roditelji su usvajali nove trendove prehrane, dok su njegovi djed i baka, koji nikada nisu naučili engleski, ostali vjerni svojoj tradicionalnoj kuhinji i jelima na kojima su odrasli. Kao antroplog, Le je započeo istraživanje o prehrani kod predaka i bolesti povezanih s hranom.

"Moja su istraživanja pokazala da su Azijati koji su migrirali u Sjevernu Ameriku i u Europu, češće oboljevali od raka dojke i prostate", kazao je Le te odlučio otkriti što je uzrok tome.

Le je otkrio da prosječan čovjek danas u 2016. ne unosi više kalorija nego čovjek od prije milijun godina, ali zahvaljujući prilagodbi našeg metabolizma mi sagorjevamo isto kalorija koliko i naši preci, usprkos sjedilačkom načinu životu. 

Stoga, umjesto da jedemo manje i vježbamo više, trebali bi jesti kao što su jeli naši preci - voditi se genetskim i kulturnom nasljeđem kad je u pitanju prehrana, a ne kalorijama i nutritivnim vrijednostima hrane. 

Zaboravite na danas toliko popularnu superhranu i jedite ono što su jele vaše pra-pra-pra-prabake pa bili to krumpir, meso, riža ili povrće. Le upozorava kako također nisu zdravi toliko popularni smootheiji i cijeđeni sokovi jer tako unosimo u tijelo previše fruktoze, a kroz gomilu sirovog povrća previše otrova kojima su tretirani.

Le nije nutricionist i priznaje da voće i povrće imaju svoju nutritivnu vrijednost, no smatra ne treba pretjerivati. 

Stoga, umjesto da konzultirate najnoviju zdravu kuharicu, vi zavirite u kuharicu vaše bake. 

21.12.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno