« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
TURANOR PLANETSOLAR

Najveći brod pokretan solarnom energijom

MS Turanor Planetsolar je najveći na svijetu brod pokretan isključivo solarnom energijom - 516 kvadratnih metara solarnih fotonaponskih panela daje 120 kW

Brod služi kao plovići laboratorij
Brod služi kao plovići laboratorij (Automania)
Više o

brod

,

solarni pogon

,

Turanor Planetsolar

MS Turanor Planetsolar je najveći na svijetu brod pokretan isključivo solarnom energijom. Radi se o katamaranskom obliku trupa broda koji je konstruirao Craig Loomes iz Novog Zelanda, te koji je pokretan samo solarnom energijom 2012. godine krenuo na put oko svijeta. 

Pokretan je isključivo zrakama sunca čija se energija na fotonaponskim ćelijama pretvarala u električnu energiju koja se koristi za pokretanje ovog broda. Tijekom ljeta 2013. godine MS Turanor Planetsolar planira nastaviti svoje putovanje i istovremeno sudjelovati u ekološkoj kampanji za čišćenje europskog mora kao projekt pokrenut od strane Fondacije koja se zalaže za mora i oceane bez otpadnih voda, te ima u planu do 2020. godine u potpunosti rješiti problem štetnih otpadnih voda koje se ispuštaju u Sredozemno more.

Solarni brod MS Turanor Planetsolar služi kao znanstvena platforma koja je dio projekta 'Planetsolar Deepwater Expedition' koji vodi profesor i klimatolog Martin Beniston s University of Geneva. Brod će poslužiti za mjerenje vodenih struja, kao i pravce kretanja te količine ispuštenih štetnih otpadnih voda. 

Više pročitajte na portalu Automania.hr

04.08.2013. 09:44:00
Novi komentar
nužno
nužno