« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
COOL

Biodizel stiže iz jelki?

Znanstvenici su istraživali miris jelke, a genetskim inženjeringom našli su alternativu dizelskom gorivu – biodizel iz zimzelena stabla uz pomoć mikroba

Od zimzelene biljke do biodizela
Od zimzelene biljke do biodizela (Automania)
Više o

biodizel

,

mikrobi

,

zimzeleno drveće

Znanstveni istraživači Office of Science Joint BioEnergy Institute (JBEI) tražili su način kako zadržati izvorni miris božićne jelke cijelu godinu, a istraživanjem su pronašli način za stvaranje alternativnog obnovljivog izvora koji će poslužiti kao alternativa dizel gorivu.

Naime, tim JBEI znanstvenika na čelu s Taek Soon Lee, koji upravlja JBEI metaboličkim inženjering programom, koristi genetski inženjering za stvaranje napredne alternative D2 dizelskog goriva - poznatijeg kao dizela koji kao gorivo koriste motori kamiona i automobila.

Dok većina biodizelskih goriva trenutno dolaze iz biljnih ulja istraživači na JBEI krenuli su drugačijim putem, te su stvorili spoj nazvan 'bisabolane'. Prijašnji istraživači nisu uzimali u obzir korištenje 'bisabolane', jer je iz skupine kemikalija poznate kao terpentin, a koja se koristi uglavnom u parfemima.

Znanstvenici JBEI  pokazali su po prvi put da 'bisabolane' može poslužiti kao prava alternativa dizelskom gorivu nastalom iz fosilnog izvora energije (sirove nafte). U laboratoriju su uzeli gen iz zimzelena stabla te su umetanjem dvije različite vrste mikroba (kvasac i E-coli) i nakon puno truda mikrobi su proizveli smjesu koja bi se lako mogla pretvoriti u zamjensko dizelsko gorivo.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Automania.hr

07.08.2013. 18:02:00
Novi komentar
nužno
nužno