« Život
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZNAMO VEĆ :)

Najvažnija stvar u odgoju zdrave i kreativne djece

Pedijatri naglašavaju nužnost igranja za razvoj djetetovih socijalnih i intelektualnih vještina, razvoj jezika i samokontrole

Igrajte se s klincima!
Igrajte se s klincima! (Arhiva)
Više o

djeca

,

savjeti

,

odgoj djece

Djeca se u zadnje vrijeme doživljavaju kao novi gadget u kući, no s jednom velikom manom - dolaze bez uputa za uporabu... pa slijedom toga i vrtimo glavama u nevjerici kad vidimo kako se roditelji odnose prema njima.

Naravno, takav čudan odnos potaknuo je cijelu lavinu preporuka za odgoj djece, a stariji će reći da se samo komplicira bespotrebno, jer priča je laka i jednostavna - ako znate kako i što raditi.

Kao najbolju ilustraciju ovih tvrdnji možemo ponuditi činjenicu koja će iskusne roditelje, a pogotovo djedove i bake dobro nasmijati - američka akademija pedijatara preporučila je liječnicima da propisuju roditeljima igru s djecom.

U novom izviješću koje je nadogradnja onog iz 2007. američki pedijatri naglašavaju nužnost igranja za razvoj djetetovih socijalnih i intelektualnih vještina, razvoj jezika i samokontrole. Kroz igru jačaju se veze roditelja i djece. 

"Igranje stvara kreativnu, znatiželjnu i zdravu djecu  s vještinama potrebnim za 21. stoljeće", stoji u izviješću. Bez obzira na to, mnoga djeca su uskraćena za ovu blagodat.

Naime, zbog tempa života, roditelji vrlo malo vremena provode s djecom, a još manje se igraju s njima. Osim toga, sve veći problem je i tehnologija. Iako ima i dobre strane,uskraćuje djecu za živi kontakt koji je ključan u razvoju. 

"Kad vas dijete idući put pita da se igrate s njime recite da!", kažu autori izviješća i preporučuju igru skrivača kako jednu od najboljih koja postoji. Također dodaju da nikad nije prerano za igru, što znači da treba reagirati na bebino ponašanje - ako vam se osmjehne, osmijehnite se i vi njoj. To je komunikacija.

01.09.2018. 18:02:00
Novi komentar
nužno
nužno