Najfiniji specijaliteti iz Maroka
SLIKE - Znate li što se tradicionalno jede u Maroku? Pripremite večeru s afričkim specijalitetima.
![Tržnica u Maroku Tržnica u Maroku](http://metro-portal.hr/img/repository/2011/03/medium/maroko_hrana_mwn.jpg)
Tradicionalan obrok u Maroku sastoji se od više različitih jela koja se konzumiraju polako. Koriste se svježe namirnice koje se uzgajaju lokalno, a tržište još nije preplavljeno gotovim proizvodima zbog čega je hrana u Maroku ukusna gotovo na svakom koraku.
Preskakanje doručka u Maroku se smatra kulturološkim zločinom. Najpopularnija jutarnja jela su marokanske palačinke servirane s medom ili marmeladoom, krafne ili Rghaif (slatko pecivo). Na ulici se prodaje svježe cijeđen sok od naranče, čaj od mente i ahwa, jaka i aromatična kava.
Marokanska večera ima više sljedova i tradicionalno je vrlo obilna. Predlažemo pet marokanskih specijaliteta koje svakako treba probati:
Kus kus
Vjerojatno najpoznatije marokansko jelo na Zapadu. "Najmanja tjestenina na svijetu" poslužuje se s janjetinom, piletinom, ribom, povrćem ili ljutom kobasicom (merguez). Kus kus ima bogat okus jer upija aroma hrane s kojom se priprema, a serviranju prethodi dugotrajno namakanje i kuhanje na pari.
Tajine
Sporo kuhana janjetina, piletina, riba ili povrće. Ime dolazi od glinene posude sa stožastim poklopcem u kojoj se priprema. Smatra se draguljem u kruni marokanske kuhinje.
Harira
Izvorno berbersko jelo, marokanska je juha od leća i rajčice začinjena đumbirom, paprom i cimetom. Juha se često konzumira tijekom ramazana, a servira se nakon zalaska sunca.
Pastila
Pastila je ukusna slatka i slana pita od mesa u lisnatom tijestu. Najčešće se koristi meso goluba, piletina ili riba, a specijalitet je bogat cimetom i đumbirom te prženim bademima. meso je toliko mekano da se samo od sebe topi u ustima.
Mechoui janjetina
Marokanci obožavaju janjetinu na ražnju. Serviraju je s pita kruhom, začinjenu soli, paprom, kimom, kurkumom i šafranom. Mješavina soli i kima često se poslužuje u dodatnoj posudici za "umakanje".
Novi komentar