« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 5 godina
SAZNAJEMO

Najbolji dugoprugaš svih vremena sudjelovao u redizajnu najbrže tenisice

Kad se udruže sportaši, dizajneri, znanstvenici i inženjeri, nastaje prava inovacija - Nike ima poboljšanu verziju tenisica za trčanje Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Ako netko zna kakva treba biti tenisica za trčanje... to je Mo Farah
Ako netko zna kakva treba biti tenisica za trčanje... to je Mo Farah (Nike)
Više o

Nike

,

Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

,

Mo Farah

Osim imena, Nike je osvježio svoje Zoom Vaporfly 4% tenisice, koje već dominiraju svjetskim maratonima, a sve na temelju povratnih informacija Nikeovih najboljih svjetskih trkača.

Drugo izdanje tenisica poboljšano je od prstiju do pete, ponajviše zahvaljujući povratnim informacijama sportaša - trkačici Shalane Flanagan koja je svoj osvrt dala nakon utrke u Bostonu zbog opterećenja vodom i trkaču Eliudu Kipchogeu nakon vlažne utrke u Berlinu. Na temelju povratnih informacija Nike elitnih sportaša, Nike Sport Research Lab razvio je poboljšani gornji dio, međupotplat i redizajnirani uzorak potplata koji djeluje na trenje.

"Ova cipela je doista rezultat naših sportaša, sportskih znanstvenika, inženjera i dizajnera koji blisko surađuju tijekom cijelog procesa dizajna, testiranja i same proizvodnje", rekao je Brett Holts, potpredsjednik odjela Running Footwear u kompaniji Nike. "Svi smo toliko uzbuđeni što vidimo da NEXT% nastavlja pomicati granice ljudske izvedbe na maratonskim utrkama širom svijeta."

Što je novo:

Vaporweave, izvedba materijala na gornjem dijelu tenisice, lakša je od Nike Flyknita, prozračna je i upija značajno manje vode od znoja ili kiše, pa ostaje prozračna i suha tijekom maratona.

• Vezice su lagano pomaknute kako bi ublažile pritisak duž osjetljivog dijela stopala - Mo Farah, najuspješniji dugoprugaš svih vremena, pokazao je veliki interes upravo prema ovoj karakteristici tenisice.

• Tanki oblog od pjene unutar područja pete drži Ahilovu petu stabilnom dok se prijeđeni kilometri množe.

• U središtu potplata nalazi se više Nike ZoomX pjene kako bi se dodatno povećao povrat energije, što je znanstveno dokazano u Nike Sport Research Labu.

• Ta je pjena preraspodijeljena kako bi se smanjila visina pete tenisice sa 11 mm na 8 mm i osigurao osjećaj stabilnosti te pomoglo maksimizirati povrat energije pri podizanju stopala.

• Dizajneri su spojili prilagođene uzorke potplata uzete od Abela Kiruia, Eliuda Kipchogea i Moa Faraha, kako bi poboljšali izdržljivost prednjeg dijela tenisice tijekom vlažnog vremena.

• Oblikovana gazišta s dubokim žljebovima na potplatu olakšavaju glatko kretanje tijekom skretanja.

Što ostaje isto:

• Unutar pjene cijelom se dužinom tenisice prostire zakrivljena pločica karbonskih vlakana koja povećava krutost i osjećaj potiska.

• Masa cipele ostaje jednaka - čak i sa 15 posto više pjene.

Zašto NEXT%?

Kada je Nike lansirao Nike Zoom Vaporfly 4%, tenisica je doprinijela poboljšanju trčanja u prosjeku za 4% u odnosu na prethodno najbrže Nike tenisice za maraton, Nike Zoom Streak 6. Takvo poboljšanje modela NEXT% razlog je da s nestrpljivošću iščekujemo novi trkački dan kao priliku za brži prolaz kroz ciljnu crtu. Kao što je Mo Farah nedavno rekao: „Kao sportaš, neprestano težite tom novom postotku."

Ove tehničke nadogradnje zajedno čine Nike ZoomX Vaporfly NEXT% najbržom Nike tenisicom ikad.


08.05.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno