objavljeno 08.05.2019. 12:01:00
SAZNAJEMO

Najbolji dugoprugaš svih vremena sudjelovao u redizajnu najbrže tenisice

Kad se udruže sportaši, dizajneri, znanstvenici i inženjeri, nastaje prava inovacija - Nike ima poboljšanu verziju tenisica za trčanje Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Ako netko zna kakva treba biti tenisica za trčanje... to je Mo Farah
Ako netko zna kakva treba biti tenisica za trčanje... to je Mo Farah (Nike)

Osim imena, Nike je osvježio svoje Zoom Vaporfly 4% tenisice, koje već dominiraju svjetskim maratonima, a sve na temelju povratnih informacija Nikeovih najboljih svjetskih trkača.

Drugo izdanje tenisica poboljšano je od prstiju do pete, ponajviše zahvaljujući povratnim informacijama sportaša - trkačici Shalane Flanagan koja je svoj osvrt dala nakon utrke u Bostonu zbog opterećenja vodom i trkaču Eliudu Kipchogeu nakon vlažne utrke u Berlinu. Na temelju povratnih informacija Nike elitnih sportaša, Nike Sport Research Lab razvio je poboljšani gornji dio, međupotplat i redizajnirani uzorak potplata koji djeluje na trenje.

"Ova cipela je doista rezultat naših sportaša, sportskih znanstvenika, inženjera i dizajnera koji blisko surađuju tijekom cijelog procesa dizajna, testiranja i same proizvodnje", rekao je Brett Holts, potpredsjednik odjela Running Footwear u kompaniji Nike. "Svi smo toliko uzbuđeni što vidimo da NEXT% nastavlja pomicati granice ljudske izvedbe na maratonskim utrkama širom svijeta."

Što je novo:

Vaporweave, izvedba materijala na gornjem dijelu tenisice, lakša je od Nike Flyknita, prozračna je i upija značajno manje vode od znoja ili kiše, pa ostaje prozračna i suha tijekom maratona.

• Vezice su lagano pomaknute kako bi ublažile pritisak duž osjetljivog dijela stopala - Mo Farah, najuspješniji dugoprugaš svih vremena, pokazao je veliki interes upravo prema ovoj karakteristici tenisice.

• Tanki oblog od pjene unutar područja pete drži Ahilovu petu stabilnom dok se prijeđeni kilometri množe.

• U središtu potplata nalazi se više Nike ZoomX pjene kako bi se dodatno povećao povrat energije, što je znanstveno dokazano u Nike Sport Research Labu.

• Ta je pjena preraspodijeljena kako bi se smanjila visina pete tenisice sa 11 mm na 8 mm i osigurao osjećaj stabilnosti te pomoglo maksimizirati povrat energije pri podizanju stopala.

• Dizajneri su spojili prilagođene uzorke potplata uzete od Abela Kiruia, Eliuda Kipchogea i Moa Faraha, kako bi poboljšali izdržljivost prednjeg dijela tenisice tijekom vlažnog vremena.

• Oblikovana gazišta s dubokim žljebovima na potplatu olakšavaju glatko kretanje tijekom skretanja.

Što ostaje isto:

• Unutar pjene cijelom se dužinom tenisice prostire zakrivljena pločica karbonskih vlakana koja povećava krutost i osjećaj potiska.

• Masa cipele ostaje jednaka - čak i sa 15 posto više pjene.

Zašto NEXT%?

Kada je Nike lansirao Nike Zoom Vaporfly 4%, tenisica je doprinijela poboljšanju trčanja u prosjeku za 4% u odnosu na prethodno najbrže Nike tenisice za maraton, Nike Zoom Streak 6. Takvo poboljšanje modela NEXT% razlog je da s nestrpljivošću iščekujemo novi trkački dan kao priliku za brži prolaz kroz ciljnu crtu. Kao što je Mo Farah nedavno rekao: „Kao sportaš, neprestano težite tom novom postotku."

Ove tehničke nadogradnje zajedno čine Nike ZoomX Vaporfly NEXT% najbržom Nike tenisicom ikad.


08.05.2019. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/najbolji-dugoprugas-svih-vremena-sudjelovao-u-redizajnu-najbrze-tenisice/118346/