Najbolja hrana za borbu protiv raka
Iako su pojave mnogih tumora uvjetovane genetikom, hrana koju unosimo u naše tijelo igra itekako važnu ulogu kad je rak u pitanju
Rak i tumorska oboljenja polako, ali sigurno preuzimaju primat od bolesti srca i krvnih žila kao glavni uzroci smrti u razvijenom svijetu, a neki stučnjaci idu toliko daleko da već govore o pravoj epidemiji ove teške i mučne bolesti. Iako su pojave mnogih tumora uvjetovane genetikom, upravo se životne navike modernog čovjeka spominju kao razlog sve većem broju ljudi koji obolijevaju od njega. Hrana koju unosimo u sebe tu igra vrlo važnu ulogu. Novinari „Reader's Digesta" potražili su rezultate relevantnih istraživanja provedenih u zadnjih 10 godina i na temelju njih sastavili listu namirnica s dokazano snažnim antikancerogenim djelovanjem, a mi vam ju prenosimo u cijelosti.
Brokula
Brokula sadrži potentnu aktivnu tvar sulforafan za koju je više istraživanja potvrdilo kako usporava širenje bolesti. Upravo je zbog toga brokula nezaobilazni dio svakog zdravog tanjura prehrane, bez obzira na to bolujete li od nečega ili ste potpuno zdravi. Brokulu skuhajte na pari kako biste sačuvali što više njenih sastojaka.
Prokulice
Još jedna namirnica koja bez bojazni može stati uz bok brokuli na popisu superhrane, aktivni sastojci u prokulicama pomažu tijelu u borbi protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala. Možete ju kuhati na pari ili ju obariti te pripremiti na grill tavi.
Kupus
Kupus daje našem organizmu neophodno gorivo u borbi protiv nekih oblika tumora, zbog čega treba činiti nezaobilazan dio svakog variva.
Grašak
Grašak sadrži fitokemikalije koje dokazano smanjuju rizik od pojave čitavog niza tumora.
Kelj
Kelj je vrlo bogat vitaminima A i C, zbog čega vrlo dobro štiti naše tijelo od utjecaja slobodnih radikala. Kelj je vrlo univerzalna namirnica i možete ga koristiti u čitavom nizu juha, variva i salata - što više, to bolje.
Grožđe
Crno je grožđe prepuno sastojka zvanom resveratrol koji utječe na diobu tumorskih stanica. Osim u svježem grožđu, nalazimo ga i u vinu, posebice crnom, zbog čega je jedna čaša vina nakon ručka vrlo dobra ideja za dugovječnost.
Grejp
Za razliku od svojih popularnijih rođaka poput naranče, grejp ima vrlo nisku koncentraciju šećera, a nimalo ne zaostaje u količini vitamina. Pijte ga kao svježe iscijeđeni sok ili ga koristite kao dresing za salate.
Lubenica
Omiljeno ljetno osvježenje idealan je izvor vitamina A i C, a sadrži više likopena nego rajčica, koji je vrlo snažan antioksidans. Ipak, zbog relativno visokog udjela šećera, pripazite da ne pretjerate s njome.
Novi komentar