« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
KAZALIŠTE ZA KLINCE

"Naj, naj, naj festival" od 14. do 19. travnja

Nastup pet vrhunskih međunarodnih kazališta i osam domaćih predstava.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.zar-ptica.hr)
Više o

Zagreb

,

ZKM

,

Žar ptica

,

Marija Sekelez

,

naj festival

,

Batida

,

Slovensko mladinsko gledališče

,

Malo pozorište

,

Ion Creanga Theatre

,

Željka Turčinović

,

GK Trešnja

,

GK Žar ptica

,

Dječje kazalište Dubrava

Međunarodni "Naj, naj, naj festival", koji tradicionalno tijekom proljetnih školskih praznika djeci besplatno prikazuje ponajbolje predstave dječjih kazališta iz Hrvatske i svijeta, održat će se od 14. do 19. travnja u više zagrebačkih kazališta.

Osnivačica festivala, Marija Sekelez, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare da će u sklopu ovogodišnje "proljetne svečanosti kazališta" nastupiti pet vrhunskih kazališta za djecu iz Danske, Rumunjske, Bugarske, Srbije i Slovenije te izbor ponajboljih domaćih predstava osam hrvatskih kazališta.

Nastupit će danska kazališna skupina "Batida" s predstavom "Špageti", bugarski Credo theatre s predstavom "Tatica je uvijek u pravu", Slovensko mladinsko gledališče izvest će "Kekeca", srpsko Malo pozorište "Duško Radović" predstavu "Alisu u zemlji čudesa", a rumunjski Ion Creanga Theatre "Pinokija".

Izbornica Željka Turčinović predstavila je domaću selekciju, koja donosi predstave utemeljene na svjetskim i na domaćim klasicima te one jakog redateljskog rukopisa koje se "porukom humanosti i topline obraćaju i djeci i roditeljima".

Među hrvatskim predstavama su "Gulliverova putovanja" (ZKM), "Ne, prijatelj!" (GK Trešnja), "Strah u ulici lipa" (GK Žar ptica), "Povuci-potegni" (Dječje kazalište Dubrava), "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku), "Nećko svojeglavećko" (Dječja lutkarska scena varaždinskog HNK), "Moje tijelo" (Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke), "Postojani kositreni vojnik" (Scena POU Velika Gorica) i, izvan konkurencije, "Čudesni svijet brojeva" (GK Žar ptica).

Besplatne ulaznice podižu se dva sata prije početka predstave, na dan predstave, u kazalištu u kojem igra. Predstave će se izvoditi u ZKM-u, "Gavelli", "Trešnji", "Žar ptici", Zagrebačkom kazalištu lutaka u Travnom, "Komediji", Dječjem kazalištu Dubrava i Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Stručno povjerenstvo, u kojem su Helena Braut, Želimir Ciglar, Iva Gruić, Hrvoje Ivanković i Igor Ružić, odlučivat će o nagradama (skulptura Zlatna Žar ptica), koje će se najboljim predstavama dodijeliti 19. travnja, na zatvaranju festivala. (hina/metro-portal)

07.04.2009. 15:08:12
Novi komentar
nužno
nužno