« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
NARAVNO

Naftaši i plinaši ne žele smanjiti emisije metana

Naftne i plinske tvrtke ne čine dovoljno kako bi smanjile emisije metana, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

nafta

,

plin

,

metan

U godišnjem izvješću "Global Methane Tracker" IEA je utvrdila da su emisije iz energetskog sektora prošle godine bile 135 milijuna tona, malo ispod rekorda postavljenog 2019. godine.

"Naš novi Global Methane Tracker pokazuje da je postignut određeni napredak, ali da su emisije još uvijek previsoke i ne padaju dovoljno brzo - pogotovo jer je smanjenje emisija metana među najjeftinijim opcijama za brzo ograničavanje globalnog zatopljenja", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol. "Jednostavno nema isprike."

Metan je odgovoran za oko 30 posto porasta globalnih temperatura od industrijske revolucije. Budući da ima brži i snažniji učinak od smanjenja ugljičnog dioksida, smanjenje emisije metana moglo bi se pokazati kao najbolji način za brzo ograničavanje globalnog zagrijavanja i brzo poboljšanje kvalitete zraka.

Na energetski sektor otpada oko 40 posto ukupnih emisija metana koje se mogu pripisati ljudskoj aktivnosti, odmah iza poljoprivrede, a dostupna su isplativa rješenja. "Procjenjujemo da bi se oko 70 posto emisija metana vezanih uz fosilna goriva moglo smanjiti postojećom tehnologijom", navodi IEA u izvješću. Dok operacije s fosilnim gorivima smanjuju količinu emitiranog metana po jedinici energije i istjecanja u atmosferu, ukupne emisije još uvijek rastu i to unatoč koracima za smanjenje emisija koji se uvelike sami isplate.

IEA vjeruje da emisije metana iz sektora fosilnih goriva moraju pasti za 75 posto do 2030. kako bi dosegle neto nulu do 2050., cilj za koji se smatra da daje šansu za zadržavanje srednjeg porasta globalne temperature znatno ispod dva stupnja Celzijusa kako je sadržano u Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015.

23.02.2023. 18:53:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.02.2023. 22:27
    Bravo
Novi komentar
nužno
nužno