« Život
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Način svađanja u braku otkriva rok trajanja?

Znate li zašto se neki brakovi urušavaju pod pritiskom negativnih emocija, a drugi uspijevaju bez tih problema?

A kako se vi svađate?
A kako se vi svađate? (Arhiva)
Više o

brak

,

svađe

,

način svađanja

Brak je zajednica dvoje nepredvidljivih ljudi, ma što mi mislili o tome - a to je pitanje dovoljno puta zaintrigiralo znanstvenike koji pokušavaju odgonetnuti što brak čini pravom zajednicom i koji su znakovi na temelju kojih možemo predvidjeti potencijalni raspad bračne zajednice.

Izgleda da je tajna u načinu svađanja, prcciznije rečeno u balansu između pozitivnih i negativnih interakcija tijekom konflikta.

Naime, omjer pozitivnih i negativnih interakcija mora biti 5:1. Šanse za opstanak braka znatno su veće ako par na svaku negativnu interakciju ima pet ili više pozitivnih.

S druge strane, nesretni parovi pokazuju puno manje pozitivnih interakcija i eskalaciju negativnosti prilikom konflikta. Ako je omjer spomenutih interakcija 1:1 ili uopće ne postoje one pozitivne, to je jasan znak da se brak nalazi pred razvodom.

Stoga, pitanje što sve spada pod negativne interakcije čini se ključnim...

Dakle, bilo kakav oblik podrugljivosti, podsmjehivanja, prijezira, omalovažavanja, zlonamjernog kritiziranja i sličnih oblika ponašanja smatra se negativnom interakcijom koja utječe na budućnost braka.

Druga strana, one pozitivne vjerojatno su vam do sada već postale jasne...

25.09.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno