« Život
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
AUCH!

Ljubavne svađe stvarno bole?

Čak 80 posto muškaraca koji su se tijekom rasprave s partnericom ljutili razvilo je simptome kardiovaskularnih bolesti

To boli!
To boli! (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

svađe

Svađa je normalna stvar u svakom braku - ako ne vjerujete, pitajte ljude s malo dužim stažem od vas...

No, uz to ih možete pitati kako se osjećaju nakon svađe, no nemojte se začuditi kad vam počnu pričati o boli koju su osjetili, jer svađa s partnerom može biti okidač za snažnu, fizički bol - pokazala je studija provedena na Sveučilištu u Illinoisu.

Istraživanje je trajalo dva desetljeća, tijekom kojih su na pet godina pozivali bračne parove da stanu pred kamere. Dok su se ispitanici prepirali sa svojim drugim polovicama, stručnjaci su proučavali njihove izraze lica, analizirali ton glasa i govor tijela. Nakon toga su ih ispitivali o njihovom zdravstvenom stanju.

Studija je pokazala da je čak 80 posto muškaraca koji su se tijekom rasprave s partnericom ljutili razvilo simptome kardiovaskularnih bolesti - bol u grudima, ubrzan rad srca, kratak dah.

Zaključili su da tijekom prepiranja raste krvni pritisak i povećava se broj otkucaja srca, što tijekom godina ostavlja posljedice na zdravlje i povećava rizik od kardiovaskularnih problema.

Muškarci koji su tijekom prepirki izbegavali kontakt očima i navodno nisu primjećivali partnericu osjećali su napetost u mišićima i bolove u leđima. Gotovo polovica ispitanih imala je ove simptome, za razliku od onih koji su emocionalno otvoreniji.

Treba li naglasiti koliko je pametno iskazivati svoje osjećaje?

25.09.2018. 21:36:00
Novi komentar
nužno
nužno