« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
KOMENTAR

Muslimani svih zemalja, ujedinite se

Nakon napada u Parizu i muslimani u Njemačkoj osjećaju da se predrasude i otpori prema njima povećavaju. Usprkos intenzivnom međuvjerskom dijalogu nepovjerenje prema islamu je sve veće

Muslimani se trebaju ujediniti protiv islamista
Muslimani se trebaju ujediniti protiv islamista (Arhiva)
Više o

Islam

,

muslimani

,

islamisti

"Ovo naravno neće ostati bez posljedica", smatra Hamideh Mohagheghi. "Jako je važno kako se mi muslimani odnosimo prema tim napadima." Ova pravnica rođena u Iranu, koja je uz to i teologinja, predstavlja jedan od stupova međuvjerskog dijaloga u Njemačkoj. Ona predaje islamsku teologiju na Sveučilištu u Paderbornu.

Već dugo se islam u Europi suočava s rastućim otporom. Prema jednoj studiji Instituta Emnid sa Sveučilišta Münster objavljenoj u prosincu 2010., dva od pet Nijemaca osjećaju se ugroženi od islama.

Vođa skupine koja je izradila studiju i profesor sociologije religije na Sveučilištu u Münsteru Detlef Pollack je nakon najnovijih napada u Parizu pesimističan. "Vrlo je vjerojatno da će se slika o muslimanima sada još više pogoršati", kaže on u razgovoru za DW.

Napraviti razliku između islamista i islama

Već tada su mnogi građani u Njemačkoj bili u strahu od doseljavanja islamista u zemlju. Tada su se njihove izjave, kako objašnjava Pollack, mogle svesti na ovu rečenicu: "Ponekad osjećam direktno strah od toga da bi među muslimanima u Njemačkoj mnogi od njih mogli biti teroristi." Više od tri petine ispitanika složili su se s time.

Politička javnost još uvijek pravi razliku između islamističkih atentatora i islama. Ali među širim slojevima stanovništva ta diferencijacija je, kako kaže Pollack, samo dijelom prisutna. "Zato smatram vrlo važnim da ne dođe da pretjerane reakcije." Po njegovom mišljenju je cilj atentata u Parizu da se muslimani odvoje od stanovništva i demokratskih zapadnih društava. "Tako bi trebala nastati muslimanska zajednica, koja se okreće protiv Europe", pojašnjava ovaj profesor i zaključuje: "Važno je da ne dopustimo da nas odvedu na drugu stranu."

Hamideh Mohagheghi stoga zahtijeva teološko sučeljavanje s "Islamskom državom" (IS). "Kada atentatori kažu da postupaju u skladu s vjerom, onda moramo pogledati kako su oni složili kockice i za kakvo tumačenje vjere su se opredijelili", kaže ova teologinja. "Realnost je da se uzimaju pojedinačni segmenti iz Kurana i da se iz toga pravi vlastita ideologija."Za društveni mir je, prema procjeni stručnjaka, vrlo važan stav politike i muslimanskih udruga. Udruge se često uzaludno bore da budu priznate. Usprkos činjenici da su se jasno ogradile od islamističkog terora, otpor prema islamu raste.

Hamideh Mohagheghi smatra da se u Europi mjeri različitim mjerilima. "Prije nekoliko dana dogodio se napad u Bejrutu (12. studenoga je u dva samoubilačka napada terorista IS-a ubijeno više od 40 ljudi), ali nije bilo nikakve masovne osude toga čina. "Ne želim umanjivati dimenzije napada u Parizu, ali bilo bi dobro da čujemo barem jednu rečenicu osude, kada se napadi dogode negdje izvan Europe."

Ova teologinja smatra da je položaj 4,5 milijuna muslimana u Njemačkoj bolji nego položaj njihove braće po vjeri u Francuskoj. "U Njemačkoj postoji širok interreligiozni dijalog, skupa smo razvijali i gradili međusobno povjerenje."

U Francuskoj je situacija drugačija. "Tamo postoji diskusija da muslimanska djeca u školskim kantinama trebaju također jesti svinjsko meso. Toga mi u Njemačkoj, hvala Bogu, nemamo. I na to možemo biti ponosni", kaže Hamideh Mohagheghi.

18.11.2015. 08:02:00
Novi komentar
nužno
nužno