objavljeno 18.11.2015. 08:02:00
KOMENTAR

Muslimani svih zemalja, ujedinite se

Nakon napada u Parizu i muslimani u Njemačkoj osjećaju da se predrasude i otpori prema njima povećavaju. Usprkos intenzivnom međuvjerskom dijalogu nepovjerenje prema islamu je sve veće

Muslimani se trebaju ujediniti protiv islamista
Muslimani se trebaju ujediniti protiv islamista (Arhiva)

"Ovo naravno neće ostati bez posljedica", smatra Hamideh Mohagheghi. "Jako je važno kako se mi muslimani odnosimo prema tim napadima." Ova pravnica rođena u Iranu, koja je uz to i teologinja, predstavlja jedan od stupova međuvjerskog dijaloga u Njemačkoj. Ona predaje islamsku teologiju na Sveučilištu u Paderbornu.

Već dugo se islam u Europi suočava s rastućim otporom. Prema jednoj studiji Instituta Emnid sa Sveučilišta Münster objavljenoj u prosincu 2010., dva od pet Nijemaca osjećaju se ugroženi od islama.

Vođa skupine koja je izradila studiju i profesor sociologije religije na Sveučilištu u Münsteru Detlef Pollack je nakon najnovijih napada u Parizu pesimističan. "Vrlo je vjerojatno da će se slika o muslimanima sada još više pogoršati", kaže on u razgovoru za DW.

Napraviti razliku između islamista i islama

Već tada su mnogi građani u Njemačkoj bili u strahu od doseljavanja islamista u zemlju. Tada su se njihove izjave, kako objašnjava Pollack, mogle svesti na ovu rečenicu: "Ponekad osjećam direktno strah od toga da bi među muslimanima u Njemačkoj mnogi od njih mogli biti teroristi." Više od tri petine ispitanika složili su se s time.

Politička javnost još uvijek pravi razliku između islamističkih atentatora i islama. Ali među širim slojevima stanovništva ta diferencijacija je, kako kaže Pollack, samo dijelom prisutna. "Zato smatram vrlo važnim da ne dođe da pretjerane reakcije." Po njegovom mišljenju je cilj atentata u Parizu da se muslimani odvoje od stanovništva i demokratskih zapadnih društava. "Tako bi trebala nastati muslimanska zajednica, koja se okreće protiv Europe", pojašnjava ovaj profesor i zaključuje: "Važno je da ne dopustimo da nas odvedu na drugu stranu."

Hamideh Mohagheghi stoga zahtijeva teološko sučeljavanje s "Islamskom državom" (IS). "Kada atentatori kažu da postupaju u skladu s vjerom, onda moramo pogledati kako su oni složili kockice i za kakvo tumačenje vjere su se opredijelili", kaže ova teologinja. "Realnost je da se uzimaju pojedinačni segmenti iz Kurana i da se iz toga pravi vlastita ideologija."Za društveni mir je, prema procjeni stručnjaka, vrlo važan stav politike i muslimanskih udruga. Udruge se često uzaludno bore da budu priznate. Usprkos činjenici da su se jasno ogradile od islamističkog terora, otpor prema islamu raste.

Hamideh Mohagheghi smatra da se u Europi mjeri različitim mjerilima. "Prije nekoliko dana dogodio se napad u Bejrutu (12. studenoga je u dva samoubilačka napada terorista IS-a ubijeno više od 40 ljudi), ali nije bilo nikakve masovne osude toga čina. "Ne želim umanjivati dimenzije napada u Parizu, ali bilo bi dobro da čujemo barem jednu rečenicu osude, kada se napadi dogode negdje izvan Europe."

Ova teologinja smatra da je položaj 4,5 milijuna muslimana u Njemačkoj bolji nego položaj njihove braće po vjeri u Francuskoj. "U Njemačkoj postoji širok interreligiozni dijalog, skupa smo razvijali i gradili međusobno povjerenje."

U Francuskoj je situacija drugačija. "Tamo postoji diskusija da muslimanska djeca u školskim kantinama trebaju također jesti svinjsko meso. Toga mi u Njemačkoj, hvala Bogu, nemamo. I na to možemo biti ponosni", kaže Hamideh Mohagheghi.

18.11.2015. 08:02:00
http://m.metro-portal.hr/muslimani-svih-zemalja-ujedinite-se/95050/