« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Bijeg od obaveza

Muški spol je skloniji napuštanju bolesnog partnera

Tvrdnja koja definitivno ne ide muškarcima na čast, ali tako tvrde američki istraživači.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

žene

,

brak

,

razvod

,

bolest

,

muškarci

Šanse da muškarac napusti bolesnu partnericu su sedam puta veće nego u obrnutom slučaju, sugerira jedna američka studija nakon proučavanja 500 bračnih parova koji su se morali nositi sa smrtonosnim bolestima poput raka ili multiple skleroze.

Stopa razvoda nije bila veća od prosjeka, ali pomnije proučavanje otkrilo je da bi se brak prije mogao raspasti u slučaju kada je pacijent žena. Drugim riječima, žena će ostati privrženija muškarcu u slučaju bolesti nego obratno.

Od 23 razvoda među parovima gdje je jedan partner bolovao od multiple skleroze, 22 razvoda dogodila su se među parovima kada je žena bila bolesna, a samo jedan kada je muškarac bio oboljeli.

Slično tome, 18 od 23 pacijenta s tumorom na mozgu kojima se raspao brak bile su žene. Generalno gledajući, u 21 posto brakova koji su se raspali žena je bila bolesna, dok je u samo 3 posto muškarac bio taj koji je patio od neke bolesti.

Istraživači, sa Sveučilišta Washington iz Seattlea, došli su do zaključka kako su žene sklonije ostati u vezi kada se pojave problemi. Također dodaju da su muškarci manje skloni preuzimanju uloge skrbnika u odnosu na žene. ˝Žene se brže prilagođavaju obavezama koje donosi bolest bračnog partnera˝, stoji u njihovoj studiji.

Analiza je također pokazala utjecaj koji razvod može imati na zdravlje. Pacijenti koji su se razveli ili prekinuli dugotrajnu vezu, provode više vremena u bolnici, uzimaju više antidepresiva, a imaju i manje šanse da završe teške tretmane poput kemoterapije.

17.09.2009. 19:03:00
Novi komentar
nužno
nužno