« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PRAVO DISCIPLINIRANJA

Muškarcima zakonski omogućeno fizičko kažnjavanje žena

Muževima je dozovljeno da tuku svoje žene i djecu, sve dok nemaju fizičkih posljedica - odluka je koju je donio islamski sud u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Definicija fizičkog kažnjavanja često se razlikuje
Definicija fizičkog kažnjavanja često se razlikuje (Shutterstock)
Više o

žene

,

Ujedinjeni Arapski Emirati

,

šerijatski zakon

,

UAE

,

demantij

Nevjerojatna zakonska odredba daje svim muževima i očevima, u ovoj bogatoj zaljevskoj državi, pravo da discipliniraju ženske članove obitelji ako verbalna metoda nema učinka. Presudu je donio jedan od glavnih sudaca u UAE, Falah al Hajeri, koji je također sudio u slučaju muškarca optuženog za šamaranje žene i udaranje kćeri, a koji je kažnjen globom od 970 kuna.

Sudac Hajeri objašnjava: "Premda zakon dopušta suprugu da koristi svoje pravo discipliniranja, on također mora ovo pravo koristiti što je manje moguće. Ako muškarac ovo pravo počinje iskorištavati, bit će prikladno kažnjen." Sudac dodaje kako su jedan od načina određivanja je li suprug prekoračio dopuštenja, i fizički tragovi udaranja. I dok je ovaj zakon dočekan na nož od strane mnogi zapadnih kritičara, drugi pak tvrde kako se radi o "praktičnim kompromisima" među populacijom rastrganom između zapadnjačkih trendova i konzervativnog muslimanskog nasljeđa ove države.

Presude šerijatskih sudova donose islamski učenjaci koji prosuđuju dokaz u odnosu na moralni kod kojeg su postavili islamski sveti spisi, kao i presude prijašnjih šerijtskih sudova. Naime, sudovi su muškarcima već dozvolili "pravo discipliniranja" koje uključuje i fizičko kažnjavanje. Ipak, definicija tog kažnjavanja često se razlikuje.

Jihad Hashim Brown, ravnatelj islamske Tabah fondacije tvrdi kako je fizičko kažnjavanje žene u suprotnosti s islamskim tekstovima, koji potiču muslimane da se prema ženama odnose s ljubavlju i poštovanjem. Dodaje kako se određeni stihovi mogu protumačiti na način koji dopušta takve primitivne metode, međutim ako sam stih nije jasan i koncizan, ne bi se trebao primjenjivati u legislativi. No, dr. Ahmed al Kubaisi, ravnatelj Šerijatskih studija pri Sveučilištu Bagdad navodi da je prema zakonu fizičko kažnjavanje žene opcija kojom se želi spriječiti raspad obitelji. Tvrdi kako bi se trebalo koristiti samo kao zamjena za djelovanje policije. "Ako je žena učinila nešto krivo, suprug to može prijaviti policiji. No ponekad se ne radi o ozbiljnoj stvari, a on ne želi da drugi znaju, kada to nije dobro ni za ugled obitelji. U tom slučaju fizičko kažnjavanje je bolja opcija."

19.10.2010. 06:50:00
Novi komentar
nužno
nužno